Evanescence

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Evanescence
Osnovne informacije
PorijekloLittle Rock, Arkansas, Sjedinjene Američke Države
ŽanroviAlternativni rock
Karijera1994 - sada
IzdavačiWind-Up Records
ČlanoviAmy Lee
Terry Balsamo
John LeCompt
Tim McCord
Rocky Gray
Logo grupe

Evanescence je alternativna rock grupa iz Little Rocka, Arkansas, SAD, dobitnici muzičke nagrade Grammy.

Počeci[uredi | uredi izvor]

Bend su osnovali Amy Lee i Ben Moody 1994. godine. Upoznali su se u omladinskom kampu kada je Ben čuo Amy kako svira I'd do anything for love (Meat loaf) na klaviru. Otkrili su da imaju mnogo toga zajedničkog, i uskoro počeli pisati zajedno. Prva njihova pjesma je bila Solitude (Amy), a zatim su uslijedile i Understanding (Ben), Give Unto me (Amy), te My Immortal (Ben).

Zbog manjka finansijskih sredstava u početku karijere nisu bili u mogućnosti da nastupaju uživo. Međutim, dvije njihove pjesme, "Understanding" i "Give Unto Me" pojavile su se na top listama lokalnih radio stanica (prva radio stanica koja je emitovala njihovu pjesmu bila je KLEC-FM), i potreba za nastupom uživo postala je još veća. Kada su se konačno pojavili, postali su jedan od najpopularnijih bendova u području. Za to vrijeme promijenili su i nekoliko imena, kao što su Childish intentions i Stricken, prije nego što su se konačno odlučili za Evanescence. Riječ "evanescence" u engleskom jeziku označava prolaznost, sposobnost da se nestane kao izmaglica. Lee kaže da joj se ime svidjelo zato što zvuči mračno i tajanstveno, i stvara pravu sliku o bendu, što joj je i bio cilj.

Njihov album Origin, objavljen 4. novembra 2000. godine u 2500 kopija, je relativno nepoznat. Prije njega, objavljeni su Evanescence EP (Extended Play), objavljen u decembru 1998. godine u oko 100 kopija i Sound Asleep EP, objavljen u augustu 1999. godine u 50 kopija, poznatiji još i kao Whisper EP. Na tim izdanjima nalaze se i demo verzije nekih pjesama koje su se poslije pojavile na Fallen, kao npr. My Immortal.

Fallen[uredi | uredi izvor]

Fallen, prvi album sa kojim su ostvarili pravi uspjeh, objavljen 4. marta 2003. godine prodat je u 14 milona kopija širom svijeta, dostigao šesterostruki platinasti tiraž, i zadržao se 43 sedmice na Billboard Top 10 ljestvici. U aprilu 2005. Fallen je postao jedan od ukupno osam albuma u cjelokupnoj historiji koji se zadržao čitavu godinu (52 sedmice) na Billboard Top 50. Bring Me To Life, prvi singl sa albuma Fallen postao je svjetski hit. U video spotu kao vokalista se pojavljuje i Paul McCoy (pjevač benda 12 Stones), ali na koncertima i drugim nastupima njegov dio izvodi gitarista John LeCompt. Hit Bring Me To Life dostigao je peto mjesto na američkoj ljestvici Billboard Hot 100, te prvo mjesto u Velikoj Britaniji, gdje se zadržao pet sedmica u junu i julu 2003. Jednaku popularnost dostigla je i pjesma My Immortal (sedmo mjesto u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji). Uspjehu obiju pjesama pomoglo je njihovo pojavljivanje u akcijskom filmu "Daredevil". Evanescence su vlasnici dvije Grammy nagrade. 2004. godine nagrađeni su u kategorijama najbolji hard-rock nastup i najbolji novi izvođač. Sa albuma Fallen izdana su još dva singla: Going Under (5. mjesto u SAD i 9. u Velikoj Britaniji) i Everybody's fool (36. u SAD i 23 u Velikoj Britaniji), oba sa video spotom.

Preokret[uredi | uredi izvor]

22.oktobra 2003. godine, tokom njihove evropske turneje, Ben Moody je iznenada napustio bend. Kao razlog odlaska naveo je "razlike u umjetničkim sklonostima" između sebe i Amy. U jednom intervjuu nekoliko mjeseci kasnije, Amy je izjavila: "Došli smo do trenutka kada se nešto moralo promijeniti, jer u suprotnom ne bismo mogli snimiti sljedeći album." Bendu se zatim pridružio Terry Balsamo (bivši član benda Cold), i zamijenio Bena, koji je poslije priznao da je nakon odlaska, ne samo patio od bipolarnog poremećaja raspoloženja, nego i bio ovisan o alkoholu i drogama.

Anywhere But Home[uredi | uredi izvor]

23. novembra 2004. godine, Evanescence su izdali DVD/CD pod nazivom Anywhere But Home. DVD sadrži snimak njihovog koncerta iz Dvorane "Zenith" u Parizu, scene sa snimanja spotova, potpisivanje autograma, i vježbe svirki. Na CD-u se nalaze i prethodno neobjavljene pjesme Missing (koja je dostigla 1. mjesto u Španiji), Breathe no more(za film "Elektra"), i Farther Away.

14.jula potvrđeno je da je basist William Boyd napustio bend, jer ne želi još jednu turneju, i želi provesti više vremena s porodicom.

The Open Door[uredi | uredi izvor]

Album The Open Door ugledao je svjetlo dana 3.oktobra 2006. godine u SAD, i 30. septembra u Australiji. Na njemu se nalazi 13 pjesama. Prvi singl sa novog albuma je Call Me When You're Sober. Za pjesmu je urađen i spot, koji je premijerno emitovan 7. augusta 2006. godine, a baziran je na bajki "Crvenkapica".

Trenutna postava grupe[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]