Fallen (Evanescence)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fallen
Album cover
album Evanescence
Žanr Alternative Rock
Dužina 44:19
Izdat 4. mart 2003.
Produciran Track Record Inc. & NRG Recording Studios, Ocean Studios, Conway Recording Studios
Izdavač Wind-up Records
Kritike
All Music Guide
Diskografija Evanescence
Origin
(2000)
Fallen
(2003)
Anywhere but Home
(2004)

Fallen je prvi album američkog benda Evanescence sa kojim su ostvarili pravi uspijeh, objavljen 4. marta 2003. godine prodat je u 14 milona kopija širom svijeta, dostigao šesterostruki platinasti tiraž, i zadržao se 43 sedmice na Billboard Top 10 ljestvici. U aprilu 2005. Fallen je postao jedan od ukupno osam albuma u cjelokupnoj historiji koji se zadržao čitavu godinu (52 sedmice) na Billboard Top 50.

Bring Me To Life, prvi singl sa albuma Fallen postao je svjetski hit. U video spotu kao vokalista se pojavljuje i Paul McCoy (pjevač benda 12 Stones), ali na koncertima i drugim nastupima njegov dio izvodi gitarista John LeCompt. Hit Bring Me To Life dostigao je peto mjesto na američkoj ljestvici Billboard Hot 100, te prvo mjesto u Velikoj Britaniji, gdje se zadržao pet sedmica u junu i julu 2003. Jednaku popularnost dostigla je i pjesma My Immortal (sedmo mjesto u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji). Uspijehu obiju pjesama pomoglo je njihovo pojavljivanje u akcijskom filmu „Daredevil“.

Evanescence su vlasnici dvije Grammy nagrade. 2004. godine nagrađeni su u kategorijama najbolji hard-rock nastup i najbolji novi izvođač. Sa albuma Fallen izdana su još dva singla: Going Under (5. mjesto u SAD i 9. u Velikoj Britaniji) i Everybody's fool (36. u SAD i 23 u Velikoj Britaniji), oba sa video spotom.

Lista pjesama[uredi | uredi izvor]

# Naziv Autori Dužina
1. Going Under Lee, Amy /Hodges, David/Moody, Ben
3:34
2. Bring Me to Life 1 Lee, Amy /Hodges, David/Moody, Ben
3:57
3. Everybody's Fool Lee, Amy /Hodges, David/Moody, Ben
3:15
4. My Immortal Lee, Amy /Moody, Ben
4:24
5. Haunted Lee, Amy /Hodges, David/Moody, Ben
3:06
6. Tourniquet Lee, Amy /Hodges, David/Moody, Ben/Gray, Rocky
4:38
7. Imaginary Lee, Amy /Moody, Ben
4:17
8. Taking Over Me Lee, Amy /Hodges, David/Moody, Ben/LeCompt, John
3:49
9. Hello Lee, Amy /Hodges, David/Moody, Ben
3:40
10. My Last Breath Lee, Amy /Hodges, David/Moody, Ben
4:07
11. Whisper Lee, Amy /Moody, Ben
5:27

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]