Punk rock

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Punk rock (ili jednostavno punk) muzički je žanr koji se pojavio sredinom 1970-ih. Ukorijenjene u garage rocku 1960-ih, punk grupe su odbacile uočene viškove glavne struje rocka iz 1970-ih. Obično su stvarale kratke, brze pjesme s oštrim melodijama i stilovima pjevanja, ogoljenim zvukom i političkim stihovima. Punk prihvaća DIY etiku; mnogi bendovi sami produciraju snimke i distribuiraju ih putem nezavisnih izdavačkih kuća.

Pojam "punk rock" ranije su koristili američki rock kritičari ranih 1970-ih za opis garage rock g

grupa iz sredine 1960-ih. Određene grupe iz Detroita i drugih područja kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih, kao što su MC5 i Iggy and The Stooges stvarali su muziku izvan glavne struje koja je postala vrlo utjecajna na ono što slijedi. Glam rock u Velikoj Britaniji i The New York Dolls iz New Yorka također su imali ključnu ulogu u razvoju. Kada se pokret razvijao od 1974. do 1976, istaknute grupe bile su: Television, Patti Smith i Ramones u New York Cityju; Sex Pistols, The Clash i The Damned u Londonu i Buzzcocks u Manchesteru. Krajem 1976. punk je postao glavni kulturni fenomen u Velikoj Britaniji. To je dovelo do punk subkulture koja je izražavala ustanak mladih kroz karakteristične stilove odjeće, kao što su namjerno uvredljive majice, kožne jakne, trake i nakit s klinovima i šiljcima, zihernadle te robna i S&M odjeća.

Godine 1977. utjecaj muzike i subkulture proširio se diljem svijeta. Ukorijenio se u mnogo lokalnih scena koje su često odbijale bilo kakvu pripadnost glavnoj struji. U kasnim 1970-im punk je doživio drugi val jer su nove grupe koje nisu bile aktivne tokom godina njegovog formiranja usvojile stil. Do ranih 1980-ih, brži i agresivniji podžanrovi kao što su hardcore punk (npr. Minor Threat), Oi! (npr. The Exploited) i anarho punk (npr. Crass) postali su prevladavajući načini punk rocka. Mnogi muzičari koji su se predstavljali kao punkeri ili bili inspirirani njim, nastavili su putem drugih muzičkih žanrova što je dovelo do novih pokreta kao što su post-punk, novi val i alternativni rock.