The Clash

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

The Clash je bio engleski punk rock bend koji je bio aktivan od 1976. do 1986. godine i bio je dio početnog vala punka u Velikoj Britaniji u kasnim 70-ima. Bend je miješao punk sa reggae, rockom, danceom, jazzom, ska i rockabilly stilovima. Najduže u bendu su bili Joe Strummer, glavni vokalista i ritam gitara, Mick Jones glavni gitarist, Paul Simonon bas-gitara i prateći vokali i Nicky "Topper" Headon na bubnjevima. Headon je napustio grupu 1982., a unutrašnje frakcije su dovele do Jones-ovog odlaska sljedeće godine. Bend je nastavio sa novim članovima ali se finalno raspadaju 1986.

Clashova izuzetna muzika i stravstveni, lijevo orijentirani idealizam frontmena Joea Strummera i Micka Jonesa je bio u oštrom kontrastu sa nilihizmom Sex Pistolsa.

Iako je Clash doživio ogroman uspijeh u Engleskoj još od puštanja njihovog prvog albuma u 1977 , nisu bili popularni u SAD do 1979. Njihov treći album, London Calling, pušten u kasnoj 1979. je jedan od najvažnijih albuma u istoriji rock muzike;

Clashov stav i stil, kao i muzika, utjecali su na mnoge grupe nakon 1980-ih. Epski Record A&R producent nazvao ih je "jedinom važnom grupom". U 2003. uvedeni su u Rock and Roll Hall Of Fame. U 2004. Rolling Stone ih je stavio na 30. mjesto na njihovoj listi 100 najvećih umjetnika svih vremena.

Članovi[uredi | uredi izvor]

Glavna postava[uredi | uredi izvor]

Ostali članovi[uredi | uredi izvor]

Pojavljuju se u zadnjoj postavi, na albumu Cut The Crap, poslje izlaska Jonesa iz benda:

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]