Axl Rose

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Axl Rose
Axl Rose u Poljskoj, 2018.
Rođenje (1962-02-06) 6. februar 1962 (62 godine)
Lafayette, SAD

Axl Rose (Aksl Rouz) (rođen pod imenom William Bruce Bailey. (Vilijam Brus Rouz mlađi), u Lafayettu, Indiana, SAD, 6. februara 1962.), američki pjevač. Od 1985. godine je frontmen i pjevač hard rock grupe Guns N' Roses.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Djetinjstvo[uredi | uredi izvor]

Njegovi roditelji, majka Sharon E. Bailey i otac William Rose su se rastali kada je Axl imao samo 2 god, a odrastao je u vrlo religioznom okruženju pentekostalne crkve.

Majka mu se preudala za očuha Stephana Baileya, tako da je Bruce William dodao očevo prezime Bailley i postao Bruce Bailley, sve do svoje 17. godine života, kada je sam promijenio ime u Axl Rose. Samim time Axl Rose je za pjesmu "Sympathy for the Devil" jednom izjavio kako su početne riječi zapravo 100% o njemu, jer u imenima Axl RoseBilliam Bailey, Bruce Bailley ili Bruce William Rose, su sva imena Axla Rosea koja se mogu očitati u toj pjesmi, koja je originalno od Rolling Stonesa, a Gunsi su je obradili za soundtrack filma Intervju s vampirom. Axl u svojoj verziji pjeva Please to meet you, hope you'll guess my name, poigravajući se pogađanjem njegovog punog imena, nakon toliko imena i prezimena.

Guns N' Roses[uredi | uredi izvor]

Sa 17 godina Axl je već imao podeblji dosje u policiji, i jednom je njegov socijalni službenik išao da mu prekine uvjetnu kaznu i stavi ga u zatvor, no Axl je tada sa 17 godina pobjegao sa samo 20$ i jointom u džepu. Pobjegao je i došao je u Grayhound Los Angeles 1982. godine s ciljem da istraži rock scenu i postigne nešto u životu, cilj mu se i ostvario. Godine 1987. kada su novopečena grupa Guns N’ Roses su izdali album Appetite for Destruction.

Axl Rose, Slash, Duff McKagan, Izzy te Steven Adler, su od 1985. do 1990. bili sastav koji je živio onim stilom koji su svima prodavali, a bio je to still rocka "Živi brzo i dobro i umri mlad i slavan." No, nakon te duge stanke od godine i pol dana, između polovine 1989. i kraja 1990 godine Axl Rose se izgubio, a onda početkom 1991. se vratio, ali više ne onako živi brzo, umri mlad, sada se Axl usredotočio, da nije dosta poharati svijet svojim muzičkim umijećem, nego da i ostavi nešto tom svijetu muzike koji je toliko volio.

Tako je počeo odrađivati i po 100 koncerata u godini, svaki koncert je činio sve spektakularnijim. I htio je sve najbolje, bolje od drugih rock sastava, htio je biti najveći i najbolji, nikad, ma koliko god koncert bio dobar, nije bio potpuno zadovoljan, uvijek je težio nečem većem, jačem i boljem. Patio je od toga da bude najbolji. Mnogi misle da je to i razlog raspada Gunsa, jer drugi su htjeli čisti rock, koncerte kao i prije i ništa ne mjenjati, ali Axl je htio sve više i više, čak je zahtijevao ogromnu stanku između albuma, a drugi nisu htjeli čekati.

Stoga su se GN’R napokon i raspali.

Axl Rose, loši dječak muzičkih voda, istetovirani lik, pun nakita, i ludih frizura, sklon nasilju, ali uz sve to i s nevjerovatnim glasovnim sposobnostima te svojim izgledom koji ga je činio popularnijim od drugih rock velikana, koji nisu bili toliko fizički privlačni.

Danas kada su Gunsi, i to oni stari Gunsi, davna prošlost Axl Rose se u svim svjetskim muzičkim vodama vodi kao čovjek koji je bio ispred svog vremena, čovjek koji je htio i mogao učiniti muziku boljom nego što jest, misleći naravno na rock 'n' roll, ali to nije uspio, jer je imao jedan neuspijeh, a to je da njegov bend bude uz njega kad mu to najviše treba, a to se nije desilo 1993. i zato su se Gunsi raspali, što je razlog zbog čega većina, na neki način, osuđuje bivše članove grupe.

Chinese Democracy[uredi | uredi izvor]

Axl Rose je kupio pravo na ime Guns N’ Roses, te sada nakon 10 godina od raspada grupe, radi na novom albumu nazvanom Chinese Democracy s potpuno novom postavom, osim Dizzyja Reeda koji se grupi pridružio 1991. god.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]