Farah Pahlavi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Farah Pahlavi
Šahbanu Irana 1972. godine
Krunidba26. oktobar 1967.
SupružnikMuhamed Reza Pahlavi
DjecaReza Cirus Pahlavi
Farahnaz Pahlavi
Ali Rez Pahlavi
Lejla Pahlavi
OtacSohrab Diba
MajkaFarideh Ghotbi
Rođenje (1938-10-14) 14. oktobar 1938.
Teheran, Iran

Farah Pahlavi (perzijski: فرح دیبا), rođena 14. oktobra 1938. godine) je treća supruga i udovica Muhamed Reza Pahlavija, posljednjeg iranskog šaha, te je tako bila iranski šahbanu.

Rođena je u Teheranu kao Farah Diba, jedino dijete Sohrab Dibe i njegove supruge Farideh Ghotbi. Njen otac, koji je umro dok je još bila dijete, bio je oficir u carskoj vojsci.

Farah Diba je studirala u francuskom lišeju u Teheranu i École Spéciale d'Architecture u Parizu. Kao studentica predstavljena je razvedenom šahu Muhamed Reza Pahlaviju. Vjenčali su se 21. decembra 1959 i dobili četvero djece.

U januaru 1979. godine šah i šahbanu su prognani iz zemlje u Egipat gdje su ostali do šahove smrti 1980. godine. Njihova djeca su već bila u Sjedinjenim Američkim Državama, kod caričine majke.

Farah Pahlavi je nakon suprugove smrti živjela u Greenwichu, ali tu ne živi od smrti svoje najmlađe kćerke, princeze Lejle. Godine 2001. kupila je kuću u Marylandu, blizu Washington D.C.-a, gdje živu pored sina i unučadi. Vrijeme provodi u New Yorku, Parizu i Kairu, gdje posjeduje palaču.

Godine 2004. izdala je svoje memoare pod nazivom An Enduring Love: My Life with the Shah, u kojoj govori o svom bračnom životu sa carem. Memoari su izazvali veliki interes medija.

Iako su titule iranske carske porodice pod novim režimom pravno ukinute, Farah Pahlavi se i danas u medijima oslovljava kao šahbanu, te i sama koristi tu titulu. Njena djeca ne koriste svoje carske titule, iako njen najstariji sin podupire restauraciju ustavne monarhije u Iranu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]