Farah Pahlavi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Farah Pahlavi
Farah Pahlavi 1972 (cropped).jpg
Šahbanu Irana 1972. godine
Krunidba26. oktobar 1967.
SupružnikMuhamed Reza Pahlavi
DjecaReza Cirus Pahlavi
Farahnaz Pahlavi
Ali Rez Pahlavi
Lejla Pahlavi
OtacSohrab Diba
MajkaFarideh Ghotbi
Rođenje (1938-10-14) 14. oktobar 1938.
Teheran, Iran

Farah Pahlavi (perzijski: فرح دیبا), rođena 14. oktobra 1938. godine) je treća supruga i udovica Muhamed Reza Pahlavija, posljednjeg iranskog šaha, te je tako bila iranski šahbanu.

Rođena je u Teheranu kao Farah Diba, jedino dijete Sohrab Dibe i njegove supruge Farideh Ghotbi. Njen otac, koji je umro dok je još bila dijete, bio je oficir u carskoj vojsci.

Farah Diba je studirala u francuskom lišeju u Teheranu i École Spéciale d'Architecture u Parizu. Kao studentica predstavljena je razvedenom šahu Muhamed Reza Pahlaviju. Vjenčali su se 21. decembra 1959 i dobili četvero djece.

U januaru 1979. godine šah i šahbanu su prognani iz zemlje u Egipat gdje su ostali do šahove smrti 1980. godine. Njihova djeca su već bila u Sjedinjenim Američkim Državama, kod caričine majke.

Farah Pahlavi je nakon suprugove smrti živjela u Greenwichu, ali tu ne živi od smrti svoje najmlađe kćerke, princeze Lejle. Godine 2001. kupila je kuću u Marylandu, blizu Washington D.C.-a, gdje živu pored sina i unučadi. Vrijeme provodi u New Yorku, Parizu i Kairu, gdje posjeduje palaču.

Godine 2004. izdala je svoje memoare pod nazivom An Enduring Love: My Life with the Shah, u kojoj govori o svom bračnom životu sa carem. Memoari su izazvali veliki interes medija.

Iako su titule iranske carske porodice pod novim režimom pravno ukinute, Farah Pahlavi se i danas u medijima oslovljava kao šahbanu, te i sama koristi tu titulu. Njena djeca ne koriste svoje carske titule, iako njen najstariji sin podupire restauraciju ustavne monarhije u Iranu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]