Farah Pahlavi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Farah Pahlavi
Empress Farah.jpg
Carica Irana 1967. godine
Krunidba oktobar 1967
Supružnik Muhamed Reza Pahlavi
Djeca Reza Cirus Pahlavi
Farahnaz Pahlavi
Ali Rez Pahlavi
Lejla Pahlavi
Otac Sohrab Diba
Majka Farideh Ghotbi
Rođenje 14. oktobar 1938
Teheran

Farah Pahlavi (perzijski: فرح دیبا), rođena 14. oktobra 1938. godine) je treća supruga i udovica Muhamed Reza Pahlavija, posljednjeg iranskog cara, te je tako bila iranska carica.

Rođena je u Teheranu kao Farah Diba, jedino dijete Sohrab Dibe i njegove supruge Farideh Ghotbi. Njen otac, koji je umro dok je još bila dijete, bio je oficir u carskoj vojsci.

Farah Diba je studirala u francuskom lišeju u Teheranu i École Spéciale d'Architecture u Parizu. Kao studentica predstavljena je razvedenom šahu Muhamed Reza Pahlaviju. Vjenčali su se 21. decembra 1959 i dobili četvero djece.

U januaru 1979. godine car i carica su prognani iz zemlje u Egipat gdje su ostali do šahove smrti 1980. godine. Njihova djeca su već bila u Sjedinjenim Američkim Državama, kod caričine majke.

Farah Pahlavi je nakon suprugove smrti živjela u Greenwichu, ali tu ne živi od smrti svoje najmlađe kćerke, princeze Lejle. Godine 2001. kupila je kuću u Marylandu, blizu Washington D.C.-a, gdje živu pored sina i unučadi. Vrijeme provodi u New Yorku, Parizu i Kairu, gdje posjeduje palaču.

Godine 2004. izdala je svoje memoare pod nazivom An Enduring Love: My Life with the Shah, u kojoj govori o svom bračnom životu sa carem. Memoari su izazvali veliki interes medija.

Iako su titule iranske carske porodice pod novim režimom pravno ukinute, Farah Pahlavi se i danas u medijima oslovljava kao carica (na perzijskom šahbanu), te i sama koristi tu titulu. Njena djeca ne koriste svoje carske titule, iako njen najstariji sin podupire restauraciju ustavne monarhije u Iranu.