Gerhard Schröder

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gerhard Schröder
Gerhard Schröder 20160112 03 (cropped).jpg
Njemački kancelar
Vrijeme na vlasti
27. oktobar 1998 – 22. novembar 2005.
PrethodnikHelmut Kohl
NasljednikAngela Merkel
Rođenje (1944-04-07) 7. april 1944 (79 godina)
Blomberg, Nacistička Njemačka
Politička strankaSPD
Porodica
SuprugaDoris Köpf
Vjeraluteranska crkva

Gerhard Fritz Kurt "Gerd" Schröder (rođen 7. aprila 1944) je njemački političar koji je u periodu od 1998. do 2005. bio njemački kancelar.

Rođen je u skromnoj radničkoj porodici 1944. godine i dugo vremena je morao raditi svakojake poslove prije nego što je završio pravni fakultet i postao advokat. Zbog toga se od mladosti priključio socijaldemokratima i postupno napredovao u stranci, sve dok nije 1986. kao vođa socijaldemokrata dobio izbore u saveznoj državi Donjoj Saksoniji i tamo postao premijer.

Na toj funkciji postao je najharizmatičniji i najpopularniji socijaldemokratski političar te kao vođa SPD-a glatko dobio savezne izbore godine 1998. i sastavio koaliciju sa Strankom zelenih. Nedugo nakon toga založio se za intervenciju snaga NATO-a na Kosovu i tom prilikom, po prvi put nakon Drugog svjetskog rata, poslao njemačke snage u borbene operacije. S druge strane, oštro se protivio američkoj invaziji na Irak čemu mnogi pripisuju njegovu iznenađujuću pobjedu na parlamentarnim izborima 2002. godine.

Za vrijeme njegovog mandata u Njemačkoj je nezaposlenost narasla do nezapamćenih razmjera i bilježila se velika ekonomska stagnacija te rast ekstremnih stranaka s lijeva i desna. Nakon poraza socijaldemokrata na izborima u tradicionalnom uporištu Sjevernoj Rajni-Vestfaliji godine 2005. je zakazao parlamentarne izbore godinu dana prije roka. Iako se isprva smatralo da će SPD na izborima doživjeti težak poraz, socijaldemokrati su uspjeli osvojiti 222 mandata, samo 4 manje od protivničkog CDU-a. Nakon višesedmičnih pregovora o velikoj koaliciji nasljeđuje ga Angela Merkel (CDU) na funkciji kancelara Njemačke.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]