Franz von Papen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Franz von Papen
Example alt text
Rođenje

29. oktobar 1879.

Werl, Njemačka
Smrt

2. maj 1969.

Obersasbach, Njemačka

O ovoj datoteci Franz Joseph Hermann Michael Maria von Papen (Werl, 29. oktobar 1879. – 2. maj 1969. godine) je bio njemački diplomat i vice-kancelar u vladi Adolf Hitlera (koji je bio kancelar).

Franz von Papen rođen je 29. oktobra 1879. godine u mjestu Werl. Služio je kao njemački vojni ataše u Meksiku od 1913. do 1915., kad je prebačen u njemačku ambasadu u Washingtonu. Pri kraju 1915. godine prebačen je natrag u Njemačku na zahtjev predsjednika Wilsona koji ga je optužio za radnje koje su štetile neutralnosti SAD-a. Nakon Prvog svjetskog rata postao je uspješan izdavač u Njemačkoj i član CS-a od 1921. do 1932. godine.

U maju 1932. određen je na mjesto kancelara, ali je njegova ultrakonzervativna administracija zadobila toliko opozicije da je bio prisiljen dati ostavku u novembru te iste godine. U periodu koji je uslijedio, von Papen je imao veliku ulogu u Hitlerovom dolasku na vlast, što je navelo Hitlera da ga postavi za vice-kancelara u januaru 1933.

Von Papen je bio posebni ministar, a kasnije ambasador u Austriji od 1934. do 1938. godine. Tokom Drugog svjetskog rata služio je kao ambasador u Turskoj.

Von Papenu se 1946. godine sudilo kao ratnom zločincu, ali je oslobođen zbog nedostatka dokaza protiv njega. U februaru 1947. godine, jedan njemački sud ga je osudio na 8 godina zatvora, međutim je pušten 1949. zbog svoje dobi i slabog zdravlja. Von Papen je umro 2. maja 1969. godine u 89 godini života.

Citati[uredi | uredi izvor]

Postoji poznati citat von Papena, koji govori o Hitlerovoj vladi:

Mi smo ga postavili...U roku od dva mjeseca Hitlera ćemo toliko stjerati u kut da će ciktati.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]