Rudolf Hess

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rudolf Heß
Example alt text
Rudolf Heß
Rođenje

26. april 1894.

Aleksandrija, Egipat
Smrt

17. august 1987.

Berlin, Njemačka

Walter Richard Rudolf Hess (26. april 1894. - 17. august 1987.) bio je jedna od najvažnijih osoba u nacističkoj Njemačkoj kao zamjenik Adolfa Hitlera u Nacističkoj partiji. Dok je trajao rat sa Sovjetskim savezom, odletio je u Škotsku da pokuša dogovoriti mir sa Britancima. Na Nürnberškom procesu je osuđen na doživotnu robiju. Postao je figura obožavanja kod neonacista.

Djetinjstvo[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Aleksandriji,u Egiptu,u protestantskoj porodici (Luterani). Porodica mu je preselila u Egipat jer je njegov otac stavljao školu na prvo mjesto, a smatrao je da škola u Njemačkoj nije dovoljno stroga za Rudolfa. Učio je kod privatnih učitelja. Njegova porodica se vratila u domovinu Njemačku 1908. godine. Iako je htio postat astronom, njegov ga je otac uvjerio da studira na poslovnoj školi u Švicarskoj. Za vrijeme Prvog svjetskog rata pridružio se Prvom bavarskom artiljerijskom odredu, gdje mu je bio dodjeljen Željezni križ za zasluge. Poslije toga je prišao zračnim snagama Njemačke - Luftwaffe, nakon što je bio jednom odbijen.

Hitlerov zamjenik[uredi | uredi izvor]

Nakon rata je otišao u München, gdje je prišao radikalnim krugovima u borbi protiv komunizma. Upisao se na univerzitet u Münchenu, gdje je završio 4 fakulteta: političke nauke, geopolitiku, ekonomiju i historiju.

Nakon što je jednom čuo Hitlerov govor u maju 1920. godine, postao mu je potpuno odan i vjeran. Proveo je sedam mjeseci u zatvoru zajedno sa Hitlerom u zatvoru u Landsbergu. Tu je Hitleru pomogao da napiše svoju knjigu Mein Kampf. Kasnije je unaprijeđen, i postao je Hitlerov lični pomoćnik, njegov zamjenik u partiji. Bio je treći čovjek u Reichu, nakon Hitlera i Hermanna Göringa. Imao je nekoliko uspona u padova u samoj partiji, ali je uvijek bio Hitlerov lični prijatelj i miljenik. Ljudi s kojima je boravio su ponekad predlagali Hitleru da ga zatvori u psihijatrijsku bolnicu. Hitler je to odbijao, jer ga je uvijek smatrao svojim prijateljem. On nikada nije smatrao Hessa psihički nestabilnim kao većina drugih u partiji. U Drugom svjetskom ratu se istakao kao savjetnik Hitlera, i uvijek je stajao u prvim redovima sa Göringom, Himmlerom i Hitlerom na nacističkim paradama, na kojima su pokazivali svoju ogromnu vojnu i ekonomsku moć kojom je Njemačka raspolagala. Nakon rata je uhapšen i osuđen na doživotnu robiju na poznatom Nürnberškom procesu. Nakon puštanja Sciracha i Speera 1966. godine Hess je jedini ostao u Spandauu. Unatoč brojnim prosvjedima nije pušten. Navodno je počinio samoubistvo 1987. godine objesivši se na stablo u 93. godini života u dvorištu zatvora Spandau, Mada se sumnja u istinitost te priče zbog njegove starosti u to vrijeme.

Rudolf Hess, prvi red (drugi sa lijeva)