Walther Funk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Walther Emanuel Funk
Ministar ekonomije Reicha
Vrijeme na vlasti
februar 1938 – 1945.
PrethodnikHjalmar Schacht
Nasljednikniko
Rođenje (1890-08-19) 19. august 1890.
Danzkehmen, Njemačka
Smrt31. maj 1960(1960-05-31) (69 godina)
Düsseldorf, Njemačka
Politička strankaNSDAP
Porodica
SuprugaLuise Schmidt-Sieben

Walther Emanuel Funk (18. august 1890 – 31. maj 1960) bio je prominentni nacistički službenik. Walther Funk je od 1938. do 1945. obavljao dužnost ministra ekonomije Reicha.

Rani život[uredi | uredi izvor]

Walther Emanuel Funk je rođen 18. augusta 1890. godine u trgovačkoj porodici u mjestu Danzkehmen. Rođen je kao sin Walthera Funka starijeg, i njegove supruge Sophie (prije Urbschat). Studirao je pravo, ekonomiju i politiku na univerzitetima u Berlinu i Leipzigu. U Prvom svjetskom ratu pridružio se pješadiji, ali je izbačen 1916. Funk se 1919. oženio Luisom Schmidt-Sieben. Nakon rata radio je kao novinar, a 1922. radio je kao urednik u prestižnim novinama Berliner Börsenzeitung.

Politički život[uredi | uredi izvor]

Funk, nacionalist i anti-marksist, dao je otkaz u novinama na ljeto 1931. i pridružio se nacističkoj stranci. Tako je postao bliži sa Gregorom Strasserom koji je dogovorio njegov prvi sastanak sa Adolfom Hitlerom. Dijelom zbog svog interesa za ekonomiju, Funk je u julu 1932. izabran za izaslanika Reichstaga, a unutar stranke je došao na poziciju predsjednika Komiteta za ekonomsku politiku u decembru 1932. Tu poziciju nije dugo zadržao. Nakon dolaska nacizma na vlast, dao je otkaz na poziciji izaslanika i postao je izvršni štampar i izdavač u Trećem Reichu.

Karijera u Trećem Reichu[uredi | uredi izvor]

  • U martu 1933., Walther Funk je postavljen na poziciju Državnog sekretara u Ministarstvu propagande.
  • Godine 1938. postaje Glavni opunomoćenik za ekonomiju (Wirtschaftsbeauftragter).
  • Iste te godine, u februaru, postao je i ministar ekonomije zamijenivši Hjalmara Schachta koji je dobio otkaz u novembru 1937.
  • U januaru 1939. Funk je postao i predsjednik Reichsbanke, opet zamijenivši Schachta.
  • U septembru 1943. postao je član Središnjeg kolegija za planiranje.

Nürnberg[uredi | uredi izvor]

Unatoč slabom zdravlju, Funku se sudilo zajedno sa ostalim nacističkim ratnim zločincima na Nürnberškom procesu. Funk je optužen: za urotu za počinjenje zločina protiv mira, za planiranje i iniciranje agresivnih sukoba, za ratne zločine i zločine protiv humanosti. On je izjavio da uprkos svojim titulama nije imao veliku moć u nacističkoj stranci. Göring ga je opisao kao "nevažnog podređenika", međutim dokumentirani dokazi i njegova ratna biografija Walter Funk, život ekonomije korišteni su kao dokazi protiv njega. Funk je proglašen krivim po 2., 3. i 4. tački optužnice te je osuđen na doživotni zatvor.

Funk je držan u zatvoru Spandau zajedno sa ostalim doživotno zarobljenim nacistima, ali je 1957. pušten zbog lošeg zdravlja. Umro je tri godine poslije, 31. maja 1960.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]