Idi na sadržaj

Alfred Hugenberg

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Alfred Hugenberg

Alfred Ernst Christian Alexander Hugenberg (rođen 19. juna 1865.;umro 12. marta 1951.) je bio uticajni njemački biznismen i političar.[1]

Rođen je kao sin Karla Hugenberga, koji je bio član Pruskog parlamenta, studirao je pravo u Göttingenu, Heidelbergu i Berlinu, kao i ekonomiju u Strasbourgu.

1900. godine je Hugenberg oženio svoju rodicu drugog koljena, Gertrud Adickens.

Nakon nekoliko poslova u bankarstvu, industriji čelika i administraciji, nakon 1916. godine, Hugenberg je počeo sa izgradnjom Hugenberg Konzerna, velikog konzorcija novina, filmske industrije te izdavačkih i medijskih kuća. Početkom 1920. godine, imao je jak uticaj na desno-orjentisanu politiku tadašnje Njemačke.1919. godine Hugenberg se priključio stranci DNVP i prestavio je stranku pred Nacionalnim odborom a kasnije u Reichstagu. Bio je član parlamenta sve do 1945. godine, a čak je i nakon raspuštanja svoje stranke DNVP-a bio „stranački gost“ njemačke stranke NSDAP-a (Nacističke stranke). Postao je predsjednik DNVP-a nakon katastrofalnog poraza na izborima 1928. godine. Hugenberg je vodio znatno radikalniji stranački program od prethodnog predsjednika stranke Kuno Count Westarpa. Nadao se da će mu radikalni nacionalistički ekstremni program pomoći da vrati ugled stranke, zbaci Weimarski ustav i nametne autoritativnu vladu. Pod njegovim vodstvom stranka je napustila svoje monarhističko stajalište, koje je karakteriziralo stranku ranijih godina. Njegov radikalizam i konzervatizam je bio uzrok tome što je većina njegovih stranačkih saradnika napustila stranku. 1932. godine je bio jedini političar u Njemačkoj koji je podržavao kancelara Franza von Papena. Hitler ga je u svojoj novoj vladi imenovao za ministra ekonomije i agrikulture. Hugenberg se nadao da Hitler neće dugo ostati na vlasti. Za vrijeme Drugog svjetskog rata je prodao svoje firme nacistima. Uhvatili su ga Britanci. Hugenberg je umro 12. marta 1951. godine u blizini Rintelna.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Alfred Hugenberg | Industrialist, Media Mogul, Nazi Party | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 10. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]