Idi na sadržaj

DNVP

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Njemačka narodna nacionalna stranka (njemački: Deutschnationale Volkspartei - DNVP) je bila desno-orjentisana nacionalistička stranka za vrijeme Weimarske Njemačke.Bila je uglavnom negativno nastrojena prema Weimarskom ustavu, pa je većinu vremena provela u opoziciji. Uglavnom su je podržavali zemljoposjednici i industrijalci, i strankin glavni program je bio negiranje Versaillskog mira.

Između 1925. i 1928. stranka je ulazila u koalicije i usko je sarađivala sa ostalim njemačkim nacionalističkim strankama. Kad je Alfred Hugenberg preuzeo vodstvo stranke, ona je odbacila svoje monarhističko viđenja uređenja Njemačke, i uglavnom se koncentrisala na nacionalistički program i naglašavanje jedinstva njemačkog naroda. Ova stranka je sarađivala i ušla u koaliciju sa Nacističkom strankom. 1929. godine je većina dotadašnjih stranačkih vođa napustila stranku i osnovala novu centralistički stranku Konservative Volkspartei(Konzervativna narodna stranka). 1931. godine su DNVP, NSDAP i paramilitarna organizacija Stalhelm formirale savez nazvan Harzburger front. Sljedeće godine, DNVP je bila jedina stranka koja je podržavala kancelara Franza von Papena. 1933. godine je stranka ušla u koaliciju sa Hitlerovom Nacionalsocijalističkom strankom, jer je zabilježila jako slabe rezultate na izborima. Hitler ih je samo iskoristio da stvori vladu, jer ih je kasnije skinuo sa vlasti i izbacio iz vlade.

Stranka je prestala radom, a i da se to nije desilo, bila bi ukinuta jer je Hitler 1933. godine zabranio rad svake stranke osim njegove Nacističke stranke. Poslije rata nije bilo nekih ozbiljnijih pokušaja ponovnog stvaranja DNVP. Bio je jedan pokušaj 1962. godine, ali je i ta stranka utonula u centralističke stranke kao što su npr. CDU ili CSU.

Reference

[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]