Silvio Berlusconi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Silvio Berlusconi
Berlusconi-2010-1.jpg
Rođenje (1936-09-29) 29. septembar 1936 (84 god.)
Milano, Italija

Silvio Berlusconi italijanski je poslovni čovjek, političar i državnik koji je od 8. maja 2008. do 13. novembra 2011. bio na funkciji premijera Italije.

Rođen je u porodici srednje klase, a nakon studija prava počeo se baviti građevinom. Postupno je stvorio Fininvest, medijsku kuću koja će s vremenom obuhvatiti sve najvažnije privatne TV i radijske stanice te novine u Italiji. Zahvaljujući tome, a i vezama sa Socijalističkom strankom i njenim vođom Bettinom Craxijem, postao je jedan od najbogatijih i najutjecajnijih ljudi u Italiji. Postao je i vlasnik nogometnog kluba AC Milan, što mu je donijelo veliku popularnost širom Italije i Evrope.

Početkom 1990-ih je kraj hladnog rata i otkriće niza korupcijskih skandala doveli do sloma dotada vladajućih demokršćana i socijalista, te se mislilo da ništa neće stajati na putu reformiranim komunistima koji pola vijeka nisu bili na vlasti pa se nisu uprljali u očima italijanskih glasača. Berlusconi je odlučio tome dati alternativu u obliku vlastite stranke po imenu Forza Italia, te je stvorio desničarsku koaliciju kojoj se pridružili reformirani neofašisti iz stranke Alleanza Nazionale i padanijski separatisti iz Lege Nord. Ta je koalicija dobila izbore godine 1994. i Berlusconi je prvi put postao premijer.

Koalicija se raspala 1996, a na novim izborima su na vlast došli ljevičari na čelu s Romanom Prodijem. Pet godina kasnije Berlusconi je ponovno dobio izbore kao vođa desnice te postao predsjednik vlade, a njegov je drugi premijerski mandat najduži u historiji Republike Italije.

Berlusconi se izrekao za neoliberalnu ekonomsku politiku, zalaže se za evropsko ujedinjenje ali i bliskim vezama sa američkom administracijom Georgea W. Busha, koga je podržao u invaziji na Irak. Zbog toga, kao i zbog niza istraga o korupciji te izjava koje opravdavaju i veličaju fašizam, Berlusconi je jedna od najkontroverznijih ličnosti današnje Evrope.