Silvio Berlusconi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Silvio Berlusconi
Example alt text
Rođenje

29. septembar 1936.

Milano, Italija

Silvio Berlusconi italijanski je poslovni čovjek, političar i državnik koji je od 8. maja 2008. do 13. novembra 2011. bio na funkciji premijera Italije.

Rođen je u porodici srednje klase, a nakon studija prava počeo se baviti građevinom. Postupno je stvorio Fininvest, medijsku kuću koja će s vremenom obuhvatiti sve najvažnije privatne TV i radijske stanice te novine u Italiji. Zahvaljujući tome, a i vezama sa Socijalističkom strankom i njenim vođom Bettinom Craxijem, postao je jedan od najbogatijih i najutjecajnijih ljudi u Italiji. Postao je i vlasnik nogometnog kluba AC Milan, što mu je donijelo veliku popularnost širom Italije i Evrope.

Početkom 1990-ih je kraj hladnog rata i otkriće niza korupcijskih skandala doveli do sloma dotada vladajućih demokršćana i socijalista, te se mislilo da ništa neće stajati na putu reformiranim komunistima koji pola vijeka nisu bili na vlasti pa se nisu uprljali u očima italijanskih glasača. Berlusconi je odlučio tome dati alternativu u obliku vlastite stranke po imenu Forza Italia, te je stvorio desničarsku koaliciju kojoj se pridružili reformirani neofašisti iz stranke Alleanza Nazionale i padanijski separatisti iz Lege Nord. Ta je koalicija dobila izbore godine 1994. i Berlusconi je prvi put postao premijer.

Koalicija se raspala 1996, a na novim izborima su na vlast došli ljevičari na čelu s Romanom Prodijem. Pet godina kasnije Berlusconi je ponovno dobio izbore kao vođa desnice te postao predsjednik vlade, a njegov je drugi premijerski mandat najduži u historiji Republike Italije.

Berlusconi se izrekao za neoliberalnu ekonomsku politiku, zalaže se za evropsko ujedinjenje ali i bliskim vezama sa američkom administracijom Georgea W. Busha, koga je podržao u invaziji na Irak. Zbog toga, kao i zbog niza istraga o korupciji te izjava koje opravdavaju i veličaju fašizam, Berlusconi je jedna od najkontroverznijih ličnosti današnje Evrope.