Nicolas Sarkozy

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy in 2010.jpg
23. predsjednik Francuske
Vrijeme na vlasti
16. maj 200715. maj 2012.
PrethodnikJacques Chirac
NasljednikFrançois Hollande
Rođenje (1955-01-28) 28. januar 1955 (67 godina)
Pariz, Francuska
Politička strankaUMP
SuprugaMarie-Dominique Culioli (1982–1996)
Cécilia Ciganer-Albeniz (1996–2007)
Carla Bruni (2008–present)
VjeraRimokatolik
PotpisNicolas Sarkozy signature.svg

Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa (rođen 28. januara 1955) jeste francuski političar i bivši francuski predsjednik od 2007. do 2012. godine

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen u Parizu kao sin mađarskog imigranta Pála Sárközyja i Andrée Mallah Židovka iz Francuske. Otac mu je bio pripadnik nižeg mađarskog protestantskog plemstva. Pál Sárközy je, do emigracije u Francusku, posjedovao veći zemljišni posjed i manji dvorac pored mjesta Szolnok u Mađarskoj. Nadiranjem Crvene armije 1944. godine Pál Sárközy izbjegao je preko Njemačke u Francusku gdje je regrutiran u Legiju stranaca u kojoj je bio do 1948. kada se seli u Pariz gdje je upoznao Nicolasovu majku, francusku Židovku Andrée Mallah sa kojom je dobio tri sina: Nicolasa, Guillaumea i Francois.

Tokom djetinjstva otac Pál Sárközy napušta porodicu i ostavlja je bez finansijske pomoći pa je Nicolas bio prisiljen brinuti se sam o sebi. Nakon školovanja i studija prava osniva reklamnu agenciju koja mu je donijela bogatstvo.

Politička karijera[uredi | uredi izvor]

Politička karijera Sarkozyja počela je u njegovoj 22. godini kada se uključio u neodegolističku stranku i kada je postao vijećnik u bogatom pariskom predgrađu Neuilly-sur-Seine u kojem je kasnije postao i načelnik. U nacionalnim okvirima postao je poznat nakon talačke krize u navedenom predgrađu 1993. godine pri čemu je on odigrao značajnu pregovaračku ulogu prije nego je policija likvidirala otmičara.

Nakon tog događaja, politička karijera Nicolasa Sarkozyja kreće u uzlaznom smjeru. Postaje ministar za budžet u vladi Édouarda Balladura u periodu 1993. do 1995. 1999. godine na kratko postaje i predsjednik neodegolističke partije, a 2002. godine nakon što je Jacques Chirac ponovno izabran za predsjednika Francuske ulazi u vladu kao ministar unutrašnjih poslova, nakratko kao ministar finansija da bi se ponovno vratio na položaj ministra unutrašnjih poslova.

Sarkozy je harizmatičan političar poznat po svojim oštrim i jasnim istupima protiv kriminala. Kritičari ga optužuju za demagogiju, populizam i desničarenje.

Tokom 2006. godine izborio je ispred svoje stranke kandidaturu za francuskog predsjednika pa je u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih 22. aprila 2007. osvojio najveći broj glasova i ušao u drugi krug koji je održan 6. maja 2007. Sarkozy pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora protivkandidatkinju Segolene Royal te je time postao francuski predsjednik i nasljednik Jacguesa Chiraca.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]