Džedda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-notice.svg Trenutni šablon potrebno zamijeniti sa nekim iz porodice {{Geokutija}}.
Džedda
Jeddah Seafront.jpg
Džedda, slikana sa mora
Grb Položaj
Grb općine Džedda Položaj naselja Džedda
Osnovne informacije
Država: Saudijska Arabija Saudijska Arabija
Stanovništvo: 3.400.000 popis (2007)
Površina: 1,320 km2
Gustoća: 2.575.758 stanovnika na km2
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Gradonačelnik: Hani Abu Ras
Web stranica:

Džedda (ili Džidda, ar. جدّة) je grad u Saudijskoj Arabiji, smješten na obali Crvenog mora (koordinate 21.50° sjeverno 39.1667° istočno). To je glavni gradski centar u zapadnoj Saudijskoj Arabiji, također i najveći u Zapadnoj provinciji ove države, te drugi grad po veličini poslije glavnog grada Rijada.

Broj stanovnika je u 2006. godini iznosio preko 3,4 miliona osoba. Poznat je kao komercijalni, trgovački i lučki centar Saudijske Arabije, a također i kao najbogatiji grad Bliskog istoka i zapadne Azije.

Zbog blizine i velikog aerodroma, Džedda je i "predzadnja stanica" najvećeg broja hadžija na putu ka Mekki, najsvetijem gradu u Islamu. Mekku svaki musliman, koji je u mogućnosti, treba posjetiti bar jednom u životu za vrijeme Hadždža.

Gradovi blizanci[uredi | uredi izvor]

Džedda ima 23 grada blizanca: