Džedda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Džedda
Džedda, slikana sa mora
Džedda, slikana sa mora
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Saudijska Arabija Saudijska Arabija
 • Gradonačelnik Hani Abu Ras
Površina
 • Ukupno 1,320 km2
Stanovništvo (2007)
 • Ukupno 3.400.000
Veb-sajt www.jeddah.gov.sa

Džedda (ili Džidda, arapski: جدّة) je grad u Saudijskoj Arabiji, smješten na obali Crvenog mora (koordinate 21.50° sjeverno 39.1667° istočno). To je glavni gradski centar u zapadnoj Saudijskoj Arabiji, također i najveći u Zapadnoj provinciji ove države, te drugi grad po veličini poslije glavnog grada Rijada.

Broj stanovnika je u 2006. godini iznosio preko 3,4 miliona osoba. Poznat je kao komercijalni, trgovački i lučki centar Saudijske Arabije, a također i kao najbogatiji grad Bliskog istoka i zapadne Azije.

Zbog blizine i velikog aerodroma, Džedda je i "predzadnja stanica" najvećeg broja hadžija na putu ka Mekki, najsvetijem gradu u Islamu. Mekku svaki musliman, koji je u mogućnosti, treba posjetiti bar jednom u životu za vrijeme Hadždža.

Gradovi blizanci[uredi | uredi izvor]

Džedda ima 23 grada blizanca: