Džedda

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Džedda
Jeddah Seafront.jpg
Džedda, slikana sa mora
Grb Položaj
Grb općine Džedda Položaj naselja Džedda
Osnovne informacije
Država: Saudijska Arabija Saudijska Arabija
Stanovništvo: 3.400.000 popis (2007)
Površina: 1,320 km2
Gustoća: 2.575.758 stanovnika na km2
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Gradonačelnik: Hani Abu Ras
Web stranica:

Džedda (ili Džidda, ar. جدّة) je grad u Saudijskoj Arabiji, smješten na obali Crvenog mora (koordinate 21.50° sjeverno 39.1667° istočno). To je glavni gradski centar u zapadnoj Saudijskoj Arabiji, također i najveći u Zapadnoj provinciji ove države, te drugi grad po veličini poslije glavnog grada Rijada.

Broj stanovnika je u 2006. godini iznosio preko 3,4 miliona osoba. Poznat je kao komercijalni, trgovački i lučki centar Saudijske Arabije, a također i kao najbogatiji grad Bliskog istoka i zapadne Azije.

Zbog blizine i velikog aerodroma, Džedda je i "predzadnja stanica" najvećeg broja hadžija na putu ka Meki, najsvetijem gradu u Islamu. Meku svaki musliman, koji je u mogućnosti, treba posjetiti bar jednom u životu za vrijeme Hadždža.

Gradovi blizanci[uredi | uredi izvor]

Džedda ima 23 grada blizanca: