Karachi

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Karači)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karachi
Karachi downtown.jpeg
Karači, Pakistan
Grb Položaj
Nedostaje grb
Položaj naselja Karachi
Osnovne informacije
Država: Pakistan Pakistan
Stanovništvo: 12.461.423
Površina: 3.527 km2
Gustoća: 3.533 stanovnika na km2
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Gradonačelnik: Syed Mustafa Kamal
Web stranica:

Karači (Urdu: كراچى) je najveći grad u Pakistanu i glavni grad provincije Sindh. Od 1947. do 1960. Karači je bio glavni grad Pakistana. Smješten je na obali Arapskog mora, sjevero-zapadno od delte rijeke Indus. Sa površinom od 3.527 km2 i 14,5 miliona stanovnika u metropolitanskom području Karači je drugi najveći grad na svijetu.

Prvi grad na području današnjeg Karačija su osnovali ribari iz plemena Baloch nazvavši ga Kolochi. Sa razvijanjem trgovine u 18. vijeku grad dobija na važnosti te se osniva utvrda. 3. februara 1839. Britanska istočnoindijska kompanija osvaja grad i počinje njegov razvoj. Britanci prepoznaju grad kao važnu luku za izvoz proizvoda iz bazena Indusa.Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Karachi koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.