Karachi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-notice.svg Trenutni šablon potrebno zamijeniti sa nekim iz porodice {{Geokutija}}.
Karachi
Karachi downtown.jpeg
Karači, Pakistan
Grb Položaj
Nedostaje grb
Položaj naselja Karachi
Osnovne informacije
Država: Pakistan Pakistan
Stanovništvo: 12.461.423
Površina: 3.527 km2
Gustoća: 3.533 stanovnika na km2
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Gradonačelnik: Syed Mustafa Kamal
Web stranica:

Karači (Urdu: كراچى) je najveći grad u Pakistanu i glavni grad provincije Sindh. Od 1947. do 1960. Karači je bio glavni grad Pakistana. Smješten je na obali Arapskog mora, sjevero-zapadno od delte rijeke Indus. Sa površinom od 3.527 km2 i 14,5 miliona stanovnika u metropolitanskom području Karači je drugi najveći grad na svijetu.

Prvi grad na području današnjeg Karačija su osnovali ribari iz plemena Baloch nazvavši ga Kolochi. Sa razvijanjem trgovine u 18. vijeku grad dobija na važnosti te se osniva utvrda. 3. februara 1839. Britanska istočnoindijska kompanija osvaja grad i počinje njegov razvoj. Britanci prepoznaju grad kao važnu luku za izvoz proizvoda iz bazena Indusa.Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Karachi koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.