Karachi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karachi
Karači, Pakistan
Karači, Pakistan
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Pakistan Pakistan
 • Gradonačelnik Syed Mustafa Kamal
Površina
 • Ukupno 3.527 km2
Stanovništvo 
 • Ukupno 12.461.423
Veb-sajt www.karachicity.gov.pk

Karači (Urdu: كراچى) je najveći grad u Pakistanu i glavni grad provincije Sindh. Od 1947. do 1960. Karači je bio glavni grad Pakistana. Smješten je na obali Arapskog mora, sjevero-zapadno od delte rijeke Indus. Sa površinom od 3.527 km2 i 14,5 miliona stanovnika u metropolitanskom području Karači je drugi najveći grad na svijetu.

Prvi grad na području današnjeg Karačija su osnovali ribari iz plemena Baloch nazvavši ga Kolochi. Sa razvijanjem trgovine u 18. vijeku grad dobija na važnosti te se osniva utvrda. 3. februara 1839. Britanska istočnoindijska kompanija osvaja grad i počinje njegov razvoj. Britanci prepoznaju grad kao važnu luku za izvoz proizvoda iz bazena Indusa.


P parthenon.svg Nedovršeni članak Karachi koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.