Ponedjeljak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ponedjeljak prvi dan u sedmici, koji se nalazi između nedjelje i utorka.

Ponedjeljak je, zapravo, prvi dan sedmice u većem dijelu Evrope, Australiji, dijelovima Afrike i Južnoj Americi. U Aziji, mnogi jezici se odnose na ponedjeljak kao na "dan početka". Na primjer, ponedjeljak je xingqi yi na kineskom, što znači prvi dan u sedmici.

U ostalim dijelovima svijeta, ponedjeljak je drugi dan. Ovo je tradicionalni pogled u Kanadi i Sjedinjenim državama. Ime ovog dana u arapskom, gruzijskom, grčkom, hebrejskom i portugalskom jeziku ima značenje "drugi dan".

Moderna kultura obično gleda na ponedjeljak kao na početak radne sedmice, zato što je tipično ponedjeljak dan kada se odrasli vraćaju na posao, a djeca u škole poslije vikenda. Ovdje, međutim, postoje izuzeci; u zemljama Bliskog Istoka, početak radne sedmice je obično subota (četvrtak i petak se onda računaju kao vikend). U Izraelu, nedjelja je prvi dan radne sedmice. Petak je polovično radni dan, a petak navečer i subota predstavljaju Sabat.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]