Nedjelja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Nedjelja (čvor).

Nedjelja je posljednji dan u sedmici, drugi dan vikenda, koji se nalazi između subote i ponedjeljka, i prvi je dan u sedmici u nekim kulturama. Smatra se za praznik u zemljama sa kršćanskom tradicijom, kada Kršćani najčešće posjećuju crkvu.

U Gregorijanskom kalendaru, ni jedan vijek ne može započeti nedjeljom. U židovskom kalendaru, ni jedna godina ne može započeti nedjeljom. Bilo koji mjesec koji započinje nedjeljom imat će petak trinaesti (nesretni dan u nekim društvima).

U mnogim državama, uključujući veći dio Evrope i Južne Amerike (osim Brazila), nedjelja je posljednji dan sedmice. U ostalim zemljama, uključujući Sjedinjene Države, smatra se za prvi dan, tradicionalni pogled izveden od starih Židova, Egipćana i Svetog rimskog carstva.

Nedjelja se smatra svetom među većim dijelom Kršćana i često dan odmora i odlaska u crkvu. Međutim, od zalaska sunca u petak do zalaska sunca u subotu je period kada je Bog napravio sveti dan za odmor, Sabat.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]