Utorak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Utorak je drugi (praslavenski vtorů) dan u sedmici, koji se nalazi između ponedjeljka i srijede.

Utorak je obično dan za izbore u Sjedinjenim Državama. Federalni izbori se održavaju u utorak poslije prvog ponedjeljka u novembru; ovaj datum potiče iz zakona iz 1845. za predsjedničke izbore, a proširen je na izbore za Kongres 1875. godine i na Senat 1914. godine. Utorak je najraniji dan sedmice koji je bio praktičan za anketiranja u ranom 19. vijeku: građani su možda morali putovati cijeli dan da bi glasali, a nisu željeli ići u nedjelju, koja je bila dan svetkovanja za veliku većinu njih. Mnoge američke države održavaju predsjedničke primarne izbore utorkom.

Crni utorak, u Sjedinjenim Državama, odnosi se na 29. oktobar 1929., početak velike panike oko berze. Ovo je bio utorak poslije Crnog četvrtka, koji je označio početak Velike depresije.

U grčkom svijetu, utorak (dan u sedmici kada je pao Konstantinopol) se smatra nesretnim danom. Isto važi i za zemlje koje govore španski jezik, gdje postoji poslovica En martes, ni te cases ni te embarques (Utorkom se ne ženi, ni ne počinji putovanja).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]