Idi na sadržaj

Andijan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Andijan
DržavaUzbekistan Uzbekistan
ProvincijaAndijan
Površina
 • Ukupno74,3 km2
Nadmorska visina500 m
Stanovništvo (2014)
 • Ukupno403.900[1]
Poštanski broj1701000
Pozivni broj+998 74
Veb-sajtwww.andijan.uz

Andijan (uz. Андижон) je grad u Uzbekistanu. Andijan je administrativni, ekonomski i kulturni centar istoimene regije. Andijan se nalazi na jugoistočnom rubu Ferganske doline u blizini granice sa Kirgistanom.

Andijan je jedan od najstarijih gradova u Ferganskoj dolini. U nekim dijelovima grada arheolozi su pronašli predmete koji datiraju iz 7. i 8. vijeka. Andijan je bio važan grad na Putu svile. Andijan je važan industrijski grad u zemlji. U gradu se proizvode hemikalije, kućni aparati, elektronika, prehrambeni proizvodi, namještaj, plugovi, pumpe, obuća, rezervni dijelove za poljoprivredne strojeve i razni inženjerski alati.

Historija[uredi | uredi izvor]

Porijeklo imena grada je nepoznato. Arapski geografi iz 10. vijeka nazvali su Andijan kao "Hindijaan", "Hindagan" ili "Handigan" što znači - "Grad hindusa ili hinduističkih hramova". Tradicionalno objašnjenje povezuje ime grada s turskim plemenima. Historijski gledano, Andijan je bio važan grad na Putu svile. Grad je možda najpoznatiji kao rodno mjesto Babura. On je bio osnivač dinastije Mughal koja je vladala na području današnje Indije, Pakistana i južne Azije. Za vrijeme vladavine Timurida, Andijan je bio važan regionalni centar. U tom periodu u gradu je cvjetala umjetnost i kultura.

Poznate ličnosti[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Gradovi Uzbekistana". Pristupljeno 22. 1. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]