Idi na sadržaj

Planinski travnjaci i šikare

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Raspon rasprostranjenja planinskih travnjaka i šikara
Biomi
Suhozemni biomi
Tundra
Tajga/borealne šume
Planinski travnjaci i šikare
Crnogorične šume umjerenog pojasa
Tropske i subtropske četinarske šume
Širokolisne i mješovite šume umjerenih predjela
Mediteranske šume i šikare
Tropske i subtropske vlažne širokolisne šume
Tropske i subtropske suhe širokolisne šume
Travnjaci, savane i šikare umjerenih predjela
Tropski i subtropski travnjaci, savane i šikare
Pustinje i vegetacija sušnih oblasti
Plavljena travna vegetacija
Riparijska zona
Vlažno područje
Vodeni biomi
Jezero
Litoralna zona
Šume mangrova
Šuma algi
Koraljni greben
Neritska zona
Epikontinentalni pojas
Pelagijska zona
Bentos
Hidrotermalni izvori
Hladni odušci
Led
Drugi biomi
Endolitska zona

Planinski travnjaci i šikare su biom definiran od strane Svjetskog fonda za divljinu. U ovaj biom spadaju travnjaci i šikare koji se nalaze na velikim visinama, na primjer na planinama i visoravnima.

Planinski travnjaci i šikare koji se nalaze iznad linije gdje opstaje drveće, obično se nazivaju alpskom tundrom. Ispod linije drveća nalaze se subalpski travnjaci i šikare. Zakržljale subalpske šume se nazivaju krivuljare i pojavljuju se odmah ispod linije drveća, gdje loši uvjeti, mnogo vjetra i siromašno tlo stvaraju šume patuljastog i kvrgavog drveća koje sporo raste.

Planinski travnjaci i šikare, posebno u suptropskim i tropskim regijama, su često evoluirali kao virtualni ostrva, odvojeni od drugih planinskih regija toplijim i nižim prostorima, i često su dom mnogim prepoznatljivim endemičnim biljkama koje su evoluirale kako bi se oduprijele hladnoj i vlažnoj klimi sa mnogo tropskog sunca. Karakteristične biljke ovih staništa pokazuju prilagodbe poput oblika rozete, površine slične vosku i dlakavih listova. Jedinstvena osobina mnogih vlažnih tropski planinskih regija je prisutnost divovskih biljaka sa strukturom rozete iz raznih porodica, poput Lobelia (afrički tropi), Puya (Neotropi), Cyathea (Nova Gvineja) i Argyroxiphiuma (Hawaii).[1][1][2][3]

Najekstenzivniji planinski travnjaci i šikare se mogu naći u neotropskom Paramou u Andima. Ovaj biom se također nalazi i u planinama istočne i srednje Afrike, na planini Kinabalu na Borneu, na najvišim mjestima Zapadnih Gata na jugu Indije i na središnjim visinama Nove Gvineje.

Tamo gdje su uslovi suhlji, mogu se naći planinski travnjaci, savane i šume, kao u Etiopskoj visoravni i stepe, poput stepa na Tibetskoj visoravni.[1][1]

Ekoregije planinskih travnjaka i šikara[uredi | uredi izvor]

Australazijski planinski travnjaci i šikare
Planinski travnjaci australijskih Alpa Australija
Subalpski travnjaci centralnog područja Indonezija, Papua Nova Gvineja
Planinski travnjaci južnih predjela Novi Zeland

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d World Wide Fund for Nature. "Montane Grasslands and Shrubland Ecoregions". Arhivirano s originala, 1. 4. 2011. Pristupljeno 29. 5. 2019.
  2. ^ Werger, MJA; van Bruggen, AC, ured. (1978). Biogeography and ecology of southern Africa. Springer. ISBN 9789061930839.
  3. ^ White, F (1983). The vegetation of Africa: A descriptive memoir to accompany the UNESCO/AETFAT/UNSO vegetation map of Africa. Natural Resources Research. 20. Paris, France: UNESCO.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Više o ovom biomu Arhivirano 9. 12. 2009. na Wayback Machine