Idi na sadržaj

Kinabalu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Veličanstvena planina Kinabalu

Planina Kinabalu, na Malajskom "Gunung Kinabalu" (ݢونوڠ کينبالو) istaknuta je planina u Jugoistočnoj Aziji. Nalazi se u Nacionalnom parku Kinabalu kao dio svjetske baštine u istočnoj Maleziji, državi Sabah, koja je jedan od ostrva Bornea.

Godine 1997., satelitskom tehnologijom precizno je izmjeren vrh planine (Low's peak) na visini od 4.095 metara iznad nivoa mora, što je za nekih 6 metara manje nego što se mislilo prije. Planina je jedna od najviših u jugoistočnoj Aziji osim Himalaja i ostrva Nove Gvineje.

Sama planina i njena okolina sadrže veliki broj različitih biljaka, te je jedna od svjetski važnih bioloških lokacija. Glavni vrh planine (Low's peak) prilično je dostupan i osoba u dobroj kondiciji može se relativno lahko popeti na njega, i to bez posebne planinarske opreme.

Biologija[uredi | uredi izvor]

Kinabalu

Kinabalu planina je svjetski poznata po velikoj biološkoj raznovrsnosti, te velikom broju endema (neke vrste biljaka koje su nađene na Kinabalu ne postoje nigdje drugo u svijetu). Nedavna istraživanja pokazuju da na planini postoji čak 5.000 do 6.000 vrsta biljaka (isključujući mahovine ali uključujući paprati), što je više nego u cijeloj Evropi i Sjevernoj Americi zajedno (ne uključujući tropska područja u Meksiku). Zbog toga je Kimbalu jedno od najvažnijih svjetskih bioloških nalazišta.

Nevjerovatna bioraznolikost biljnog svijeta na ostrvu je rezultat nekoliko jedinstvenih faktora:

  • Kinabalu se nalazi na najbogatijoj biljnoj lokaciji u Maleziji (što obuhvata Sumatru, Malezijsko poluostrvo i tropske šume Bornea.)
  • Kinabalu se prostire kroz više klimatskih područja blizu morske klime sve do ledenih vrhova.
  • Povoljno i raznovrsno tlo te bogate i česte padavine, kao i klimatska nestabilnost izazvana periodom glacijala.

Takva raznolikost najveća je u nižim regijama prema podnožju planine. Većine endemskih vrsta na planini nalaze se u šumama planine, pogotovo na tlu sa manje fosfata i obogaćenom željezom i metalima (koji su za neke druge biljne vrste otrovni što je i razlog zašto ove endemske vrste ne žive nigdje drugo).

Postoji oko 326 vrsta ptica u Parku Kinabalu te oko 100 vrsta sisara, uključujući jednog od četiri velika majmuna orangutana (iako su opažanja neujednačena; kreću se od 25 do 120 jedinki)[1].

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Anthea Phillipps & Francis Liew 2000. Globetrotter Visitor's Guide – Kinabalu Park. New Holland Publishers (UK) Ltd.