Idi na sadržaj

Mount Everest

Koordinate: 27°59′17″N 86°55′31″E / 27.98806°N 86.92528°E / 27.98806; 86.92528
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mount Everest
 • सगरमाथा (Sagarmāthā)
 • ཇོ་མོ་གླང་མ (Chomolungma)
 • 珠穆朗玛峰 (Zhūmùlǎngmǎ)
Pogled na Mount Everest s juga
Najviša tačka
Visina8.848 m [3]
1.
Istaknutost
1.
SpisakSedam vrhova
Osamhiljadaši
Najviša tačka države
Ultra
Koordinate27°59′17″N 86°55′31″E / 27.98806°N 86.92528°E / 27.98806; 86.92528[4]
Geografija
Mount Everest nalazi se u Nepal
Mount Everest
Mount Everest
Lokacija u Nepalu
LokacijaSolukhumbu, Pokrajina br. 1, Nepal[1]
Tingri, Xigazê, Tibet, Kina[2]
DržaveNepal i Kina
LanacMahalangur Himal, Himalaji
Penjanje
Prvi uspon29. maj 1953.
Edmund Hillary i Tenzing Norgay
Normalna rutaJugoistočni greben (Nepal)

Mount Everest (nepalski: सगरमाथा – Sagarmatha; tibetanski ཇོ་མོ་གླང་མ – Chomolungma; kineski: 珠穆朗玛 – Zhumulangma) najviša je planina na svijetu (ako se visina računa od morske površine). Njen je vrh u istočnom dijelu Himalaja, na granici između Kine i Nepala. Visina iznosi 8.848 m.

Pukovnik George Everest bio je velški geodet, geograf i glavni mjeritelj u Indiji od 1830. do 1843. U njegovu čast vrh Chomolungma nazvan je Everest 1865.

Nakon više neuspjelih pokušaja vrh su 29. maja 1953. savladali novozelandski planinar Edmund Hillary i njegov pratilac i pomoćnik, Šerpa Tenzing Norgay.

Mapa Mount Everesta. Crvenim slovima označeni su prijevoji.

Topografija[uredi | uredi izvor]

Po svom izgledu Mount Everest približno odgovara nepravilnoj piramidi, s tri strane i tri grebena. Prvi istraživači nazive su davali po stranama svijeta.

Strane Everesta su: Sjeverna strana, Istočna strana i Jugozapadna strana.

Grebeni su: Sjeveroistočni greben, Jugoistočni greben i Zapadni greben. Pored ova tri osnovna grebena na Everestu se nalazi i jedan manje morfološki dominantni, Sjeverni greben. Polazi sa sjeveroistočnog grebena na visini približno 8.000 m, spušta se u pravcu sjevera i završava se Sjevernim prijevojem, koji predstavlja vezu sa susjednom planinom Changtse. Prvi istraživči su konstatovali da je uspon ovim grebenom jedan od najjednostavnijih, što se kasnije pokazalo i tačnim.

Pored sjevernog postoji na kraju jugoistočnog grebena Južni prijevoj odakle se uzdže novi greben prema planini Lhotse. Treći je prijevoj Lho La, kojim je Everest spojen sa Khumbutseom. Ovaj prijevoj je i granica između Tibeta (Kina) i Nepala.

Okolina[uredi | uredi izvor]

Mount Everest je okružen lednicima. Sa sjeverne strane je Rongbuk, u koji utječu Istočni i Zapadni Rongbuk.

U neposrednoj blizini su planine: Changtse sa sjevera, Lhotse i Nuptse s juga i Khumbutse na zapadu. Dolina tišine odvaja Everest i njegov zapadni greben od grebena Lhotse-Nuptse.

Fauna[uredi | uredi izvor]

Mali crni pauk skakač (Euophrys omnisuperstes) pronađen je na visinama do 6.700 m, što je vjerovatno najviše stanište jednog ne-mikroorganizma na Zemlji. Skriva se u pukotinama i hrani smrznutim insektima koje je donese vjetar. Također, postoji velika vjerovatnoća za postojanje mikroskopskog života, čak i na većim visinama.[5] Ptice, kao Anser indicus, viđene su u letu na velikim visinama planine, dok su čavke primijećene na visinama do južnog prijevoja (7.920 m).

Alpinizam[uredi | uredi izvor]

Rute penjanja[uredi | uredi izvor]

Mount Everest je lijevo, Ama Dablam krajnje desno

Dvije su glavne rute za penjanje: jugoistočna iz Nepala i sjeveroistočna iz Tibeta, kao i druge, koje su manje u upotrebi. Hillary je koristio jugoistočni, tehnički lakši pristup. U pohod se kreće iz odgovarajućih baznih kampova s obje strane planine.

Zona smrti[uredi | uredi izvor]

Zona iznad 8.000 m naziva se Zona smrti zbog velikih prijetnji po život penjača, uzrokovanih hladnoćom i smrzavanjem, nedostatkom kisika, jakim vjetrom i klizanjem. Osoba koja je povrijeđena i ne može sama hodati u smrtnoj je opasnosti jer je nošenje drugog gotovo nemoguće. Helikopter ne može doći na tu visinu. Zaključno s 2019. godinom, više od 300 ljudi izgubilo je život penjući se na planinu,[6] a više od 200 tijela nikad nije prikupljeno.[7] Neka su vidljiva nedaleko od staza za penjanje.

Prve ekspedicije[uredi | uredi izvor]

prva britanska ekspedicije 1921. bila je prva koja je otkrila pristup na vrh sa sjeverne strane. Bila je to istraživačka ekspedicija bez opreme za stvarne pokušaje uspona na planinu. Dospjeli su do Sjevernog prijevoja na visini 7.007 m.

Britanci su organizovali novu ekspediciju 1922. George Finch je prvi puta planinario koristeći dodatni kisik kao pomoć pri usponu. Dostigao je visinu 8.320 m, što je bio prvi ljudski uspon iznad 8.000 m. George Mallory i Felix Norton preduzeli su i drugi neuspješni pokušaj, kada je grupu penjača pogodila lavina, te je sedam lokalnih nosača poginulo.

Sljedeća ekspedicija organizovana je 1924. George Mallory, koji je po prvi put nosio opremu s pomoćnim kisikom, i Andrew Irvine preduzeli su 8. juna 1924. pokušaj osvajanja rutom sjeverni prijevoj – sjeverni greben – sjeveroistočni greben, odakle se nikad nisu vratili. Malloryjevo tijelo pronađeno je 1. maja 1999. u snježnom bazenu na sjevernoj strani.

U proljeće 1952. švicarska ekspedicija predvođena Edouardom Wyss-Dunantom dobila je dopuštenje za uspon iz Nepala. Ekspedicija je ustanovila rutu preko lednika Khumbu i popela se do južnog prijevoja na visini 7.986 m. Raymond Lambert i Šerpa Tenzing Norgay uspjeli su doseći približnu visinu 8.595 m na jugoistočnom grebenu, postavivši novi visinski rekord. Tenzingovo iskustvo bilo je korisno kada je angažovan u britanskoj ekspediciji 1953.[8]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Geography of Nepal: Physical, Economic, Cultural & Regional By Netra Bahadur Thapa, D. P. Thapa Orient Longmans, 1969.
 2. ^ Položaj vrha Mt. Everesta na međudržavnoj granici jasno je prikazan na detaljnim topografskim kartama, uključujući zvanične nepalske karte.
 3. ^ Zasnovano na mjerenjima visine snježne kape 1999. i 2005, ne na mjerenju stjenovitog vrha.
 4. ^ WGS84 koordinate koje su date ovdje izračunate su pomoću detaljnog topografskog mapiranja i podudaraju se s podacima na sajtu AdventureStats Arhivirano 8. 1. 2014. na Wayback Machine. Nije vjerovatno da je greška veća od 2". Koordinate koje pokazuju da je Mt. Everest više od jedne minute dalje istočno koje su se donedavno pojavljivale u ovom članku (na EN Wiki) i koje se još pojavljuju na Wikipediji na nekim drugim jezicima nisu tačne.
 5. ^ Wanless, F.R. (1975). "Spiders of the family Salticidae from the upper slopes of Everest and Makalu". Britansko arahnološko društvo. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 6. ^ Chris Meritt. "Mount Everest Deaths Statistics by Year (1922-2019)". climbinggearlab.com. Arhivirano s originala, 20. 9. 2019. Pristupljeno 1. 10. 2020.
 7. ^ Rachel Nuwer. "Death in the clouds: The problem with Everest's 200+ bodies". BBC Future.
 8. ^ "Tenzing Norgay GM". Arhivirano s originala, 14. 4. 2007. Pristupljeno 21. 6. 2007.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]