Edmund Hillary

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Edmund Hillary u Varšavi (Poljska), 17. juni 2004.
Edmund Hillary na novčanici novozelandskih 5 dolara.

Edmund Hillary (Edmund Hilari), rođen 20. jula 1919. godine, je novozelandski planinar i istraživač. Čuven je zbog toga što je 29. maja, 1953. godine, postao prvi čovjek da uspješno stigne na vrh Mount Everesta (8.850 metara nadmorske visine) sa šerpaskim vodičem Tenzing Norgajom.

Rođen u Tuakau (južno od Auklanda), Hillary je učio u auklandskoj pravopisnoj školi. Da bi stigao do škole, Hillary je svaki dan trebao putovati dva sata, tokom kojih je marljivo čitao. Dok je bio mlad, bio je manji od svojih prijatelja i vrlo stidljiv pa je izbjegavao nevolje sa svojim knjigama i snovima o životu pustolovina. Njegovo zanimanje za planinarstvo je počelo na školskom putovanju u Ruapehu. Saznao je da je njegovo tijelo bilo fizički jako i da je imao bolju istrajnost od svojih školskih drugova.

Tokom Drugog svjetskog rata, Hillaryje bio navigator u kraljevskom novo zelandskom zrakoplovstvu. Bio je dio neuspješne Novo Zelandske ekspedicije na Everest 1951. godine, prije nego što se je pridružio uspješnom Britanskom pokušaju 1953. godine. Stigao je na vrh od još deset planina Himalaja na drugim putovanjima 1956., 1960.-1961., i 1963.-1965. godine. Također je stigao do južnog pola kao dio britanske Komonveltske rekoantarktičke ekspedicije 4. januara, 1958. godine.

Postao je vitez Reda Britanskog carstva 16. jula, 1953. godine i postao je dio Reda Novog Zelanda 1987. godine. Postao je vitez reda podvezice 23. aprila, 1995. godine.

Posvetio je mnogo vremena i napora da bi pomogao Šerpaskom narodu Nepala kroz svoju "Himalayan Trust" dobrotvornu organizaciju. Uspio je da izgradi mnoge škole i bolnice u ovom zabačenom području Himalaja. Rekao je da smatra ovo njegovim najznačajnijem uspjehu. Također je počasni predsjednik Američkog Himalajskog fonda, dobrotvorne organizacije iz Sjedinjenih Američkih Država koja pomaže da poboljša ekologiju i uvjete življenja u Himalajima.

Da bi se obilježila pedeseta obljetnica prvog uspješnog uspona na Everest, nepalska vlada je dala Hillariju počasno državljanstvo na posebnoj proslavi u glavnom gradu Katmandu. Gospodin Hillary je prvi strani državljanin, koji je imao tu čast.

Umro je 11. januara 2008. godine u Auklandu, Novi Zeland.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]