Elbrus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Elbrus
Pogled na Elbrus
Najviša tačka
Visina5642 m
Istaknutost4741 m
Geografija
Elbrus nalazi se u Caucasus mountains
Elbrus
Elbrus
Lokacija Elbrusa u Kavkazu
Lokacija Rusija
LanacKavkaz
Geologija
Vrsta planineStratovulkan
Posljednja erupcija50. ± 50 godina[1]
Penjanje
Prvi usponZapadni vrh: 1874. (Florence Crauford Grove, Frederick Gardner, Horace Walker i vodiči Peter Knubel iz St. Niklausa u kantonu Valais i Ahija Sotajev)
Niži vrh: 22. juli 1829. (karačajski vodič Hilar Hačirov)

Elbrus (rus. Эльбру́с, kar-bal. Минги тау) najviši je vrh Kavkaza i Evrope s visinom od 5642 m. To je vulkan u zapadnom dijelu Kavkaskog gorja, u blizini rusko-gruzijske granice. Iako postoje različita mišljenja o tome da je Kavkaz podijeljen između Evrope i Azije, mnogi izvori slažu se da je Elbrus najviša planina cijele Evrope ili najviša u zapadnoj Aziji (za tek 32 m viša od još jednog vulkana, Damavanda u Iranu).

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Ime Elbrus metateza je od imena Alborz, koje je izvedeno od imena Hara Berezaiti, legendarne planine iz perzijske mitologije.

Položaj[uredi | uredi izvor]

Smješten je 20 km sjeverno od glavnog lanca Velikog Kavkaza i 65 km južno-jugoistočno od ruskog grada Kislovodska. Njegova trajna ledena kapa opskrbljuje 22 lednika, koji zauzvrat daju vodu rijekama Baksanu, Kubanu i Malki.

Elbrus leži na području s aktivnim tektonskim kretanjima i povezan je s rasjedom. Ležišta magme duboko su ispod ovog uspavanog vulkana.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Elbrus: Summary". Globalni vulkanistički program. Smithsonian Institution. Arhivirano s originala, 17. 2. 2013. Pristupljeno 25. 2. 2010.