Elbrus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Elbrus
Mount Elbrus May 2008.jpg
Pogled na Elbrus
Najviša tačka
Visina5642m m
Istaknutost4741m m
Geografija
Elbrus nalazi se u Caucasus mountains
Elbrus
Elbrus
Lokacija planine Elbrus u Kavkazu
Lokacija Rusija
LanacKavkaz
Geologija
Vrsta planinestratovulkan
Posljednja erupcija50. ± 50 godina[1]
Penjanje
Prvi usponZapadni vrh: 1874 (Florence Crauford Grove, Frederick Gardner, Horace Walker i vodiči Peter Knubel iz St. Niklausa u kantonu Valais i Ahija Sotajev)
Niži vrh: 22. juli 1829 (karačajski vodič Hilar Hačirov)

Elbrus (rus. Эльбру́с, kar-bal. Минги тау) najviši je vrh Kavkaza i Evrope s visinom od 5642 m. To je neaktivni vulkan u zapadnom dijelu Kavkaskog gorja, u blizini rusko-gruzijske granice. Iako postoje različita mišljenja o tome kako je Kavkaz podijeljen između Evrope i Azije, mnogi se izvori slažu da je Elbrus najviša planina cijele Evrope ili najviša u zapadnoj Aziji (za tek 32 m viša od još jednog vulkana, Damavanda u Iranu).

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Ime Elbrus jeste metateza od imena Alborz, koje je izvedeno od imena Hara Berezaiti, legendarne planine iz perzijske mitologije.

Geografski položaj[uredi | uredi izvor]

Nalazi se 20 km sjeverno od glavnog lanca Velikog Kavkaza i 65 km južno-jugoistočno od ruskog grada Kislovodska. Njegova trajna ledena kapa snabdijeva 22 lednika, koji zauzvrat snabdijevaju rijeke Baksan, Kuban i Malku.

Elbrus leži na području s aktivnim tektonskim kretanjima i povezan je s rasjedom. Ležišta magme nalaze se duboko ispod ovog uspavanog vulkana.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Elbrus: Summary". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. Arhivirano s originala, 17. 2. 2013. Pristupljeno 25. 2. 2010.