Hornbeinov kuloar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sjeverna strana Mount Everesta: rute i važnije tačke. Hornbeinov kuloar je označen plavom linijom

Hornbeinov kuloar je jedna strma jaruga na Sjevernoj strani Mount Everesta u Tibetu koja leži zapadno od piramidalnog vrha i proteže se na visini od 8.000 do 8.500 metara. Istočno od vrha je sličan Nortonov kuloar. Prvih 400 metara kuloar je nagnut 47 stepeni, a zadnjih 100 metara 60 stepeni.

Prvi uspon[uredi | uredi izvor]

Kuloar je dobio ime prema Tomu Hornbeinu, članu Američke ekspedicije na Mount Everest 1963. godine, koji se 22 maja 1963. godine kuloarom prvi popeo na vrh, zajedno sa partnerom Willi Unsoeldom. Ekspedicija je istovremeno izvela dva uspona sa nepalske strane, različitim rutama. Obe grupe su krenule iz Kampa 2 u Dolini šutnje. Jedan par je išao klasišnom rutom preko Jugoistočnog grebena, kojom su se deset godina ranije ispenjali Tenzing Norgay i Edmund Hillary.[1]

Hornbein i Unsoeld su krenuli izazovnijim pravcem preko Zapadnog grebena, pošto su predhodno napravili prepriječavanje preko Jugozapadne strane strane do grebena. Jedno vrijeme su išli grebenom, dok nisu došli do nepremostive prepreke pod nazivom Zapadno rame. Tu su sišli sa grebena, izveli novo prepriječavanje, ovaj put na Sjevernoj strani i ušli u kuloar. Nakon završezka kuloara, opet su se vratili na Zapadni greben i njime došli do vrha. Nakon uspona spustili su se Jugoistočnim grebenom, zajedno se drugim parom.

Ostali usponi[uredi | uredi izvor]

Nakon prvog uspona kroz kuloar se do vrha popelo još 9 penjača:

Prvi snoubord silazak[uredi | uredi izvor]

Francuski snouborder Marco Siffredi izveo je 2001. godine prvi snoubord silazak sa Everesta koristeći Nortonov kuloar. Slijedeće godine pokušao je silazak ponoviti i Hornbeinovim kuloarom, ali je smrtno stradao. Njegovo tijelo nije nikad pronađeno.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Historija Everesta - web.archive.org(en)
  2. ^ "Everest snouborder Siffredi u svom drugom pokušaju Try". National Geographic. 27 September 2002. Pristupljeno 22 August 2011. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)(en)