Idi na sadržaj

Malajski jezik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Malajski jezik
Bahasa Melayu
Regije govorenjaJugoistočna Azija
Države govorenjaBrunej
Singapur
Malezija
Kokosova ostrva
Božićno ostrvo
Tajland
Indonezija
Istočni Timor
Jezička porodica
  • Malajski jezik
Broj govornikaoko 290 miliona
Službeni status
Služben u Brunej
Malezija
Singapur
Indonezija
Regulator(i)Dewan Bahasa dan Pustaka (Institut za jezik i književnost)
Jezički kod
ISO 639-1ms
ISO 639-2 / 5[[ISO639-3:may (B)
msa (T)|may (B)
msa (T)]]
ISO 639-3zlm
Također pogledajte:
Jezik | Jezičke porodice | Spisak jezika

Malajski jezik (malajski: Bahasa Melayu) je jezik malajske grane austronezijske jezične porodice. Kao prometni jezik indijskih, kineskih i evropskih trgovaca, on se govori u čitavoj Indoneziji i na Malajskom poluotoku sve do južnog Tajlanda. Sužbeni jje ezik Bruneja, Indonezije, Malezije i Singapura, a također se govori u Istočnom Timoru i dijelovima Tajlanda . Govori ga 290 miliona ljudi[1] (uključujući 260 miliona kao "indonežanski")[2] širom pomorske Jugoistočne Azije.

Tvori podlogu standardnog malajskog jezika Malezije, a i službenog jezika Indonezije (bahasa) pa se često naziva indonezijskim jezikom. U toku svoga širenja primio je mnoge elemente iz arapskog, sanskrita, tamilskog, nizozemskog i, u skorije vrijeme, engleskog jezika.

Govorni malajski jezik znatno se razlikuje od pisanog time što upotrebljava korijene riječi umjesto izvedenica, što izostavlja vezne čestice. Ovaj se jezik dijeli na više dijalekata: riuski, južnosumatrijski, molučki i džakartski. Malajski jezik je aglutinativan. Postoje tri glavna načina stvaranja novih reči: afiksacija, pravljenje složenica i reduplikacija. Ne poznaje kategorije roda i broja. Pod uticajem Engleza i Holanđana uvedena je latinica.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Malajski lingvisti se slažu oko vjerovatnoće da se malajska domovina nalazi u zapadnom Borneu.[3] Oblik poznat kao proto-malajski se govorio na Borneu najmanje do 1000. godine p. n. e, za koji se tvrdilo da je jezik predaka svih kasnijih malajskih jezika. Njegov predak, proto-malajsko-polinezijski, koji je nastao od proto-austronezijskog jezika, počeo se raspadati najmanje 2000. p. n. e, vjerovatno kao rezultat ekspanzije austronezijskih naroda prema jugu u pomorsku jugoistočnu Aziju sa ostrva Tajvan.[4]

Osnovni izrazi[uredi | uredi izvor]

Malajski IPA Bosanski
Selamat datang /səlamat dataŋ/ Dobrodošli
Selamat jalan /səlamat dʒalan/ Zbogom (govori onaj koji ostaje)
Selamat tinggal /səlamat tiŋɡal/ Zbogom (govori onaj koji odlazi)
Terima kasih /tərima kasih/ Hvala
Selamat pagi /səlamat paɡi/ Dobro jutro
Selamat petang /səlamat pətaŋ/ Dobar dan
Selamat malam /səlamat malam/ Laku noć
Apa nama anda Kako se zoveš?
Nama saya ... Moje ime je ...
Apa khabar/kabar? Kako si? / Šta ima?
Pukul berapa sekurung? Koliko je sati?
Pukul lapan setengah Sati je pola osam
Ya Da
Tidak ("tak" kolokvijalno) Ne

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ 10 miliona u Maleziji kao "Malajski" ili kao "Malezijski", 5 miliona u Indoneziji kao Malajskiplus 260 miliona kao "indonezijski", etc.
  2. ^ Wardhana, Dian Eka Chandra (2021). "Indonesian as the Language of ASEAN During the New Life Behavior Change 2021". Journal of Social Work and Science Education. 1 (3): 266–280. doi:10.52690/jswse.v1i3.114. Pristupljeno 29. 1. 2021.
  3. ^ Adelaar (2004)
  4. ^ Andaya, Leonard Y. (2001). "The Search for the 'Origins' of Melayu" (PDF). Journal of Southeast Asian Studies (jezik: engleski). 32 (3): 315–330. doi:10.1017/S0022463401000169. S2CID 62886471.

Dodatna literatura[uredi | uredi izvor]