Tropske i suptropske vlažne širokolisne šume

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Biomi
Suhozemni biomi
Tundra
Tajga/borealne šume
Planinski travnjaci i šikare
Crnogorične šume umjerenog pojasa
Tropske i suptropske četinarske šume
Širokolisne i mješovite šume umjerenih predjela
Mediteranske šume i šikare
Tropske i suptropske vlažne širokolisne šume
Tropske i suptropske suhe širokolisne šume
Travnjaci, savane i šikare umjerenih predjela
Tropski i subtropski travnjaci, savane i šikare
Pustinje i vegetacija sušnih oblasti
Plavljena travna vegetacija
Riparianska zona
Vlažno područje
Vodeni biomi
Jezero
Litoralna zona
Šume mangrova
Šume kelpa
Koraljni greben
Neritička zona
Epikontinentalni pojas
Pelagijska zona
Bentos
Hidrotermalni izvori
Hladni izvori
Led
Drugi biomi
Endolitska zona

Tropske i suptropske vlažne širokolisne šume, također zvane tropske vlažne šume, su tropski i suptropski šumski biom.

Tropske i suptropske šumske regije sa manjom količinom oborina su dom za tropske i suptropske suhe širokolisne šume i tropske i suptropske četinarske šume. Kišne šume umjerenih predjela također postoje u nekim vlažnim obalnim regijama sa umjerenom klimom.

U ovaj biom spada nekoliko tipova šuma:

  • Nizinske ekvatorijalne zimzelene kišne šume, obično zvane samo tropske kišne šume, su šume koje dobijaju veliku količinu oborina (više od 2000 mm godišnje) tokom godine. Ove šume se nalaze u pojasu oko ekvatora, a najvećan područja pod ovim šumama su amazonska prašuma u Južnoj Americi, zavala Konga u centralnoj Africi i Indonezija i Nova Gvineja.
  • Vlažne listopadne i polu-zimzelene šume dobijaju prilično mnogo kiše, ljeto je toplo i vlažno, a zima je hladnija i suha. Neko drveće u ovim šumama gubi dio lišća ili svo lišće tokom suhe zimske sezone. Ove šume se mogu naći u dijelovima Južne Amerike, u Srednjoj Americi, oko Kariba, u obalnoj zapadnoj Africi, u nekim dijelovima indijskog potkontinenta i u većini Indokine.
  • Planinske kišne šume se mogu naći na planinskim područjima sa hladnijom klimom.
  • Poplavne šume

Tropske i suptropske vlažne širokoline šume su česte na nekoliko kopnenih ekozona, uključujući i arfičke trope (ekvatorijalna Afrika), Indomalaje (dijelovi indijskog potkontinenta i jugoistočne Azije) Neotrope (sjever Južne Amerike i Srednje Amerike) Australoaziju (istočna Indonezija, Nova Gvineja, sjeverna i istočna Australija) i Okeanija (tropska ostrva u Tihom okeanu). Oko polovine svjetskih tropskih kišnih šuma se nalazi u južnoameričkim državama Brazilu i Peruu. Kišne šume sada pokrivaju manje od 6% Zemljine kopnene površine. Naučnici procjenjuju da više od polovine svih biljaka i životinja živi u tropskim kišnim šumama.

Tropske i suptropske vlažne šume u Holdridgeovoj Šemi klasifikacije živih bića po zonama.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]