Kopenhagen

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kopenhagen
Kopenhagen overzicht.jpg
Panorama Kopenhagena
Grb Položaj
Grb općine Kopenhagen Položaj naselja Kopenhagen
Osnovne informacije
Država: Flag of Denmark.svg Danska
Stanovništvo: 528.208 popis (2010)
Stanovništvo (Urbana zona): 1.181.239 popis (2010)
Stanovništvo (Metro): 1.894.521 popis (2010)
Površina: 88,25 km2
Gustoća: 5.985 stanovnika na km2
Administracija
Vrsta naselja: grad
Web stranica:

Kopenhagen (dan. København) je glavni i najveći grad Danske sa oko 528.208 stanovnika (2010) u užem gradskom području, te oko 1,18 miliona u cijeloj gradskoj aglomeraciji. Nalazi na istočnoj obali Zelanda (danski: Sjælland), s pogledom na grad Malme i švedsku obalu. Od 2000. godine dva su grada povezana mostom Øresund.

Historija[uredi | uredi izvor]

Grad su osnovali danski kralj Svend Dvobrad (danski: Svend Tveskæg) i njegov sin Knud Veliki (danski: Knud den Store) oko 1000. godine naše ere. U početku je to bio mali trgovački grad. Do polovine 12. vijeka bio je malo ribarsko mjesto, a na važnosti je počeo dobijati godine 1167. kada je postao biskupsko sjedište. Odlična prirodna luka pogodovala je razvoju trgovine i zanata i dala ime gradu. Grad je u tom razdoblju bio izložen napadima Hanzeatske lige, a 1254. dobio je gradska prava, te 1536. postao prijestolnicom Danskog kraljevstva.

Promet[uredi | uredi izvor]

Kopenhagen je najveća danska luka s brodskim vezama sa Švedskom, Norveškom, Njemačkom, Poljskom i Velikom Britanijom. Na ostrvu Amager nalazi se jedna od najvećih evropskih i najveći skandinavski aerodrom – međunarodni aerodrom Kastrup. Ostrvo Sjælland spojen je s kopnom nizom mostova preko kojih vode željezničke i putne veze Kopenhagena s ostatkom Danske i Evrope.

Znamenite ličnosti[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]