Kopenhagen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-notice.svg Trenutni šablon potrebno zamijeniti sa nekim iz porodice {{Geokutija}}.
Kopenhagen
Kopenhagen overzicht.jpg
Panorama Kopenhagena
Grb Položaj
Grb općine Kopenhagen Položaj naselja Kopenhagen
Osnovne informacije
Država: Flag of Denmark.svg Danska
Stanovništvo: 528.208 popis (2010)
Stanovništvo (Urbana zona): 1.181.239 popis (2010)
Stanovništvo (Metro): 1.894.521 popis (2010)
Površina: 88,25 km2
Gustoća: 5.985 stanovnika na km2
Administracija
Vrsta naselja: grad
Web stranica:

Kopenhagen (dan. København) je glavni i najveći grad Danske sa oko 528.208 stanovnika (2010) u užem gradskom području, te oko 1,18 miliona u cijeloj gradskoj aglomeraciji. Nalazi se na istočnoj obali Zelanda (danski: Sjælland), s pogledom na grad Malme i švedsku obalu. Od 2000. godine dva su grada povezana mostom Øresund.

Historija[uredi | uredi izvor]

Grad su osnovali danski kralj Svend Dvobrad (danski: Svend Tveskæg) i njegov sin Knud Veliki (danski: Knud den Store) oko 1000. godine naše ere. U početku je to bio mali trgovački grad. Do polovine 12. vijeka bio je malo ribarsko mjesto, a na važnosti je počeo dobijati godine 1167. kada je postao biskupsko sjedište. Odlična prirodna luka pogodovala je razvoju trgovine i zanata i dala ime gradu. Grad je u tom razdoblju bio izložen napadima Hanzeatske lige, a 1254. dobio je gradska prava, te 1536. postao prijestolnicom Danskog kraljevstva.

Promet[uredi | uredi izvor]

Kopenhagen je najveća danska luka s brodskim vezama sa Švedskom, Norveškom, Njemačkom, Poljskom i Velikom Britanijom. Na ostrvu Amager nalazi se jedna od najvećih evropskih i najveći skandinavski aerodrom – međunarodni aerodrom Kastrup. Ostrvo Sjælland spojen je s kopnom nizom mostova preko kojih vode željezničke i putne veze Kopenhagena s ostatkom Danske i Evrope.

Znamenite ličnosti[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]