Ungdomshuset

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ungdomshuset (Dom mladih)

Ungdomshuset (Dom mladih) je starija građevina u Kopenhagenu, Danska, koja trenutno služi kao scena i prostor za koncerte, festivale i sastanke ljevičarskih političkih i društvenih inicijativa.

Mjesto ima bogatu historiju i bilo je mjesto okupljanja ranog danskog radničkog pokreta. Danas je u žiži javnosti zbog bitke između općinskih vlasti i aktivista koji brane zgradu koja je zaposjednuta još 1982. i od tada služi kao omladinski dom.

Historija[uredi | uredi izvor]

Zgrada je sagrađena još 1897. godine, kada je dobila ime "Folkets hus" (Narodna kuća) i bila je mjesto okupljanja radničkog pokreta. Mjesto je imalo značajnu ulogu u organiziranju velikih demonstracija protiv nezaposlenosti 1918. godine.

Tokom 1950-ih su zgradu koristile razna udruženja, sindikati i druge aktivnosti među kojima i bokserski klub, plesni klub itd.

Nekoliko godina kasnije je danski lanac supermarketa "Brugsen" kupio ovu zgradu, koja je trebalo da bude srušena da bi na njenom mestu bio izgrađen supermarket. Pošto je to zabranjeno, zbog historijskog značaja zgrade, "Brugsen" ju je 1978. prodao ansamblu narodne muzike "Tingluti", a ansambl ju je poslije par godina prodao općini Kopenhagen, iz financijskih razloga.

1982. Zgradu počinje da koristi omladina i tada ona dobija svoje današnje ima, Ungdomshuset.

1996. je požar zahvatio Dom mladih i općina je htjela da ga zatvori, tvrdeći da bi popravka koštala milione kruna. Od tada su skvoteri sami renovirali zgradu, što je koštalo znatno manje nego što je općina procijenila.

1998. je općinska vlast još jednom bezuspješno pokušala da zatvori Ungdomshuset.

1999. godine je općina dala na prodaju zgradu, koja je od tada promijenila nekoliko vlasnika, da bi ga na kraju preuzela kršćanska vjerska zajednica "Faderhuset".

2003. je počeo sudski proces novih vlasnika i skvotera.

2006. je organizovana fešta zarad podrške Domu mladih, koja je prekinuta žestokim policijskom akcijom i uličnim neredima.

1. marta 2007. je policija počela s okupacijom Doma mladih, što je izazvalo velike demonstracije i nerede, ne samo oko Doma nego i drugim djelovima danske prijestolnice.


Okupacija[uredi | uredi izvor]

1. marta 2007. u 7 sati je policija počela s okupacijom Doma mladih. Područje oko zgrade je bilo izolirano u radijusu od 50 metara, a susjedi su bili upozoreni unaprijed čime im je pružena prilika da sklone svoje automobile, bicikle i motore na sigurno mjesto, prije nego područje bude izolirano. Između ostalog, zgrada je zaposjednuta od strane policije i iz zraka pomoću helikoptera. Tokom policijskog zaposjedanja zgrade nije bilo otpora od strane korisnika Doma mladih. Korisnici Doma mladih su u izjavi za javnost najavili da neće predati zgradu bez borbe: "Biće ili Dom mladih ili borba za Dom mladih - čišćenje neće nikada biti oprošteno." Kako obećano, tako i urađeno. Akcije, bacanje kamenja, blokade i paljenje objekata je započeto tokom poslijepodneva i noći. Oko 19 sati je policija počela koristiti dimne bombe, a neredi su počeli jenjavati tokom noći, da bi sljedeće jutro 2. marta situacija oko zgrade i okolini bila mirna.

Tokom dana održane su mirne demonstracije širom Kopenhagena, ali je na večer ponovo došlo do sukoba između policije i jedne grupe demonstranata. Više automobila i kontejnera je zapaljeno tokom noći. Nekolicina demonstranata je bilo uhapšeno.

U znak podrške korisnicima Ungdomshuseta, održavane su demonstracije u Berlinu, Hamburgu, Oslu, Štokholmu, Beču i Istanbulu.

5. marta 2007. policija uz pomoć buldožera započela rušenje zgrade Doma mladih, čime je, u najmanju ruku, završeno važno poglavlje u ovome konfliktu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]