Porto

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Porto
Porto (Oporto), Portugal.jpg
Porto
Grb Položaj
Grb općine Porto Nedostaje karta
Osnovne informacije
Država: Portugal Portugal
Stanovništvo: 237.600 popis (2011)
Površina: 41,66 km2
Gustoća: 5.703 stanovnika na km2
Nadmorska visina: n.m.
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Gradonačelnik: Rui Fernando da Silva Rio (PSD)
Web stranica:


Porto je drugi po veličini portugalski grad kroz koji protiče rijeka Douro. Ovo je drugi po veličini grad u Portugalu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Historija grada Porto datira još iz 4. vijeka, iz vremena Rimske okupacije Iberijskog poluostrv. Keltske i proto-Keletsk ruševine su nađene u nekoliko oblasti, a njihov aokupacija datira iz oko 275. P.N.e.

Klima[uredi | uredi izvor]

Porto ima mediteransku klimu sa toplim ljetima (Köppen, klimatska klasifikacija Csb). Kao rezultat, gradska klima dijeli mnoge osobine sa primorskim jugom: topla, suha ljeta i blage, kišovite zime.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Porto se uvijek takmičio sa Lisabonom po ekonomskoj snazi. Kao najvažniji grad na veoma industrijalizovanom sjeverozapadu, tu su smještena središta mnogih najvećih portugalskih kompanija iz različitih sektora privrede: Altri, Ambar, Amorim, Bial, Cerealis, BPI, CIN, EFACEC, Frulact, Lactogal, Millennium bcp, Porto Editora, Grupo RAR, Sonae, Sonae Indústria, i Unicer.

Njaveći izvoznik u zemlji (Petrogal) ima u gradu jedno od svoje dvije rafinerije.

Transport[uredi | uredi izvor]

Porto ima aerodrom Francisco de Sá Carneiro, u jestu Pedras Rubras, Moreira; oko 15 km to sjeverozapadno od grada. To je veoma moderan objekat.

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

Poznat je po gustom i slatkastom vinu koje se proizvodi u vinskim podrumima uz rijeku. Jedan od mostova koji spajaju dvije riječne obale projektirao je 1876. godine Gustave Eiffel.