Porto

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Porto
Porto
Porto
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
DržavaPortugal Portugal
 • GradonačelnikRui Moreira (nezavisni)
Površina
 • Ukupno41,66 km2
Nadmorska visina0 m
Stanovništvo (2021)
 • Ukupno231.800
Veb-sajtwww.cm-porto.pt

Porto je četvrti po veličini grad u Portugalu,[1] poslije Lisabona, Sintra i Vila Nova de Gaia i jedan od najvećih urbanih centara na Pirinejskom poluostrvu.

Urbano područje Porta, koje se proteže izvan administrativnih granica grada, zauzima površinu od 389 km2 i dom je za oko od 1,7 miliona stanovnika (2021)[2] što ga čini drugim po veličini urbanim područjem u Portugalu. S druge strane, na metropolitanskom području Porta živi oko 2,8 miliona stanovnika.[3][4][5]

Smješten uz estuarij rijeke Douro, u sjevernom dijelu države, Porto je jedan od najstarijih evropskih centara a njegovo historijsko jezgro je 1996. godine uvršteno na spisak svjetske baštine UNESCO-a

Historija[uredi | uredi izvor]

Historija grada Porto datira još iz 4. vijeka, iz vremena Rimske okupacije Iberijskog poluostrv. Keltske i proto-Keletsk ruševine su nađene u nekoliko oblasti, a njihov aokupacija datira iz oko 275. P.N.e.

Klima[uredi | uredi izvor]

Porto ima mediteransku klimu sa toplim ljetima (Köppen, klimatska klasifikacija Csb). Kao rezultat, gradska klima dijeli mnoge osobine sa primorskim jugom: topla, suha ljeta i blage, kišovite zime.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Porto se uvijek takmičio sa Lisabonom po ekonomskoj snazi. Kao najvažniji grad na veoma industrijalizovanom sjeverozapadu, tu su smještena središta mnogih najvećih portugalskih kompanija iz različitih sektora privrede: Altri, Ambar, Amorim, Bial, Cerealis, BPI, CIN, EFACEC, Frulact, Lactogal, Millennium bcp, Porto Editora, Grupo RAR, Sonae, Sonae Indústria, i Unicer.

Njaveći izvoznik u zemlji (Petrogal) ima u gradu jedno od svoje dvije rafinerije.

Transport[uredi | uredi izvor]

Porto ima aerodrom Francisco de Sá Carneiro, u jestu Pedras Rubras, Moreira; oko 15 km to sjeverozapadno od grada. To je veoma moderan objekat.

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

Poznat je po gustom i slatkastom vinu koje se proizvodi u vinskim podrumima uz rijeku. Jedan od mostova koji spajaju dvije riječne obale projektirao je 1876. godine Gustave Eiffel.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "10 najvećih gradova u Portugalu". Pristupljeno 15. 1. 2023.
  2. ^ "Popis stanovništva i stanova - Popis 2021". Nacionalni institut za statistiku. Pristupljeno 14. 1. 2023.
  3. ^ Ujedinjeni narodi Department of Economic and Social Affairs, World Urbanization Prospects (2009 revision) Arhivirano 31. 10. 2013. na Wayback Machine, (United Nations, 2010), Table A.12. Data for 2007.
  4. ^ European Spatial Planning Observation Network, Study on Urban Functions (Project 1.4.3) Arhivirano 28. 7. 2009. na Wayback Machine, Final Report, Chapter 3, (ESPON, 2007)
  5. ^ Thomas Brinkoff, Principal Agglomerations of the World, Pristupljeno 28. novembra 2016. Data for 1 January 2009.