Rotterdam

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rotterdam
Rotterdam1.JPG
Rotterdam
Grb Položaj
Grb općine Rotterdam Položaj naselja Rotterdam
Osnovne informacije
Država: Flag of the Netherlands.svg Holandija
Provincija: Južna Holandija
Stanovništvo: 584.046 popis (2007)
Površina: 319 km2
Gustoća: 1.831 stanovnik na km2
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Načelnik: Ahmed Aboutaleb
Web stranica:
Popularni kubusi za stanovanje iz Rotterdama

Rotterdam je poslije Amsterdama drugi po veličini grad u Holandiji. Roterdamska luka po veličini je prva u Evropi, a treća u svijetu. Grad ima 615.937 stanovnika (1. januar 2012), a 2006. cijela roterdamska regija imala je 1,2 miliona stanovnika. U prosjeku se grad nalazi na nadmorskoj visini od 2 metra ispod nule. Pored Amsterdama i Haaga, Rotterdam je jedan od najvažnijih kulturnih centara Holandije. Ima univerzitet, nekoliko visokih škola, muzičku akademiju i akademiju umjetnosti. Vodeći je industrijski i trgovački grad Holandije.Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Rotterdam koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.