Škola

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Škola je odgojno-obrazovna ustanova s nastavom kao središnjim poljem njenog djelovanja. U savremenim didaktičkim shvatanjima posmatra se kao zajednica djelovanja svih njenih subjekata: učenika, nastavnika, roditelja, stručnih saradnika, ostalih stručnjaka i djelatnika. Subjekti nastavom stiču: znanja, vještine, sposobnosti i navike.

U zavisnosti od vrste usmjerenja razlikuju se opšteobrazovne, stručne i specijalizovane škole. Svako od ovih usmjerenja se razlikuje po sadržajima, metodama i tehnikama rada. Prema savremenim shvatanjima, svaka od navedenih škola treba da pruži ona znanja koja će biti funkcionalna u odnosu na buduću profesiju i moguću ulogu pojedinca u životu i razvoju zajednice. Prema svojoj vaspitnoj ulozi, škola se, poslije porodice, smatra najvažnijom institucijom u kojoj se odvija proces socijalizacije. Iz navedenih razloga, postoji stalna težnja da se u svim školama, pored pedagoga i psihologa angažuje i socijalni radnik.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]