Torpedo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Torpedo je podvodno navođeno ili nenevođeno sredstvo namijenjeno uništavanju brodova i drugih plovila. Riječ potiče od latinske riječi torpere, koja znači paralizirati, osakatiti. Ispaljuje se iz brodova, podmornica, aviona, obalnih utvrđenja, helikoptera i drugih platforma.

Torpedo na francuskoj podmornici

Do Prvog svjetskog rata izraz se upotrebljavao za sva bojna sredstva, koja su bila namijenjena pomorskomu ratovanju, kasnije su se ta sredstva posebno katalogizirala.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prva torpeda su u stvari bile pomorske mine, koje su brodovi vukli za sobom na dugim teglenicama i detonirali ih kad su se našle ispod trupa neprijateljskog broda. Kasnije, u američkom građanskom ratu takve mine su postavljali na duge štapove ispred pramca broda i detonirali ih kad priđu neprijateljskom brodu.

Torpedo oblika i ustroja kakvog danas poznajemo izumio je hrvatski penzionirani oficir Austro ugarske ratne mornarice, Ivan Lupis, 1860. godine. Predstavljen je javnosti iste godine u Rijeci, dok je demonstracija rada bila 1866. godine. Prva tvornica koja je proizvodila torpeda bila je izgrađena u Rijeci, a osnovao ju je engleski industrijalac Robert Whitehead za potrebe Austro-ugarske ratne mornarice. Torpedo je tada bio poznat kao Minenschiff (doslovno brod-mina).

Projektil je imao konačnu brzinu od 6 čvorova, maksimalni doseg od oko 900 m. Pogon mu je omogućavao komprimirani zrak u trupu, koji je pogonio vijak smješten na kraju trupa preko motora s unutrašnjim sagorijevanjem. Bojna glava je bila napunjena s gloksilinom. 1881. godine tvornica je počela izvoziti torpeda u druge zemlje.

1891. godine Whitehead je otvorio novu tvornicu torpeda u Engleskoj, koja je počela proizvoditi prva navodeća torpeda koja je usmjeravao žiroskop namješten na trupu.

Prva brod, potopljen pomoću ovakvog torpeda, bila je Blanco Encalada, koju je u čileanskom građanskom ratu, 23. aprila 1891. godine, potopio torpedni čamac Lynch.

Pred Prvi svjetski rat torpedo je postao osnovno oružje podmornica, njegov razvoj je brzo napredovao. Pojavila su se prva radio navođena torpeda, i prva samonavodeća torpeda koja je usmjeravao zvuk što ga proizvode brodski motori.

Do prije Drugog svjetskog rata razvoj torpeda je skoro sasvim prestao, međutim za vrijeme rata razvoj se nastavio. Bitnih inovacija u samoj organizaciji nije bilo. Japanci su izumili torpedo, koji umjesto kompresovanog zraka upotrebljava kompresovani čisti kisik. Povećao se domet torpeda, tačnost, brzina i destruktivna moć, drugačijim smjesama eksploziva u glavi torpeda.

Pogonska sredstva kod torpeda[uredi | uredi izvor]

Postoji više načina poganjanja vijaka torpeda:

  • torpeda na kompresovani zrak
  • torpeda na zagrijani kompresovani zrak
  • torpeda na kombiniran pogon (zagrijani kompresovani zrak i para)
  • torpeda na kompresovani kisik

Način vođenja[uredi | uredi izvor]

Razlikujemo navođena torpeda i nenavođena torpeda. Navođeni se navode pomoću magnetskog polja, zvuka, radio valova, sonara i drugih sredstava.