Ouagadougou

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Velika džamija

Ouagadougou (engleski /ˌwɑːɡəˈduːɡuː/, Mossi: [ˈwaɡədəɡə]) je glavni grad afričke države Burkina Faso, i njen administrativni, komunikacijski, kulturni i ekonomski centar.To je ujedno i najveći grad u državi sa 1.475.223 stanovnika (po podacima iz 2006. godine).

Ime grada se često skraćuje u Ouaga. Stanovnici se zovu "ouagalais". Izgovor imena Ouagadougou je izveden iz francuske ortografije uobičajene u bivšim afričkim kolonijama Francuske. Ako se koristi engleska ortografija (kao u slučajevima Gane ili Nigerije), ime grada bi bilo Wagadugu.

Osnovna privreda Ouagadougou-a je prerada hrane i proizvodnja tekstila. Grad opslužuje međunarodni aerodrom, željeznica do Abidjana u Obali slonovače i do Kaya na sjeveru Burkine, kao i autoput do Niamey-a, Niger. Ouagadougou je bio sjedište velike pijace Ouagadougou, jedne od najvećih tržnica u zapadnoj Africi, koja je izgorila 2003. i ostala zatvorena.Ostale atrakcije uključuju Narodni muzej Burkina Faso, Palata Moro-Naba Palace (mjesto ceremonije Moro-Naba), Narodni muzej muzike, i nekoliko pijaca sa rukotvorinama.

Geografske koordinate grada su: 12°21′26″S (sjever) 1°32′7″Z (zapad)