Bujumbura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Centar Bujumbure, s jezerom Tanganjika u pozadini

Bujumbura je bivši glavni grad i glavna luka države Burundi, preko koje se najvećim dijelom odvija izvoz kafe, koža i rude kalaja. Lociran je na sjeveroistočnoj obali jezera Tanganjika.

Gradski centar je kolonijalni grad s velikom pijacom, glavnim stadionom, velikom džamijom i katedralom dijeceze Bujumbura. Muzeji u gradu uključuju Muzej života Burundija i Geološki muzej. Ostale bliže atrakcije su Rusizi nacionalni park, Spomenik Livingstone–Stanley, predsjednička palača, kao i izvor najjužnije pritoke Nila, za šta lokalno stanovništvo kaže da je izvor Nila.

Trajekt plovi od Bujumbure do Kigome u Tanzaniji, dok je u gradu i međunarodni aerodrom i Univerzitet Burundija. Sjedište Univerziteta Hope Africa također je u Bujumburi.

  • Površina gradskog područja: 86,54 km2
  • Nadmorska visina: 774 m
  • Broj stanovnika (2008):

Ukupno: 497.166
Gustoća 2720,6/km2