Bujumbura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Centar grada Bujumbura, sa jezerom Tanganjika u pozadini

Bujumbura je glavni grad i glavna luka države Burundi, preko koje se najvećim dijelom odvija izvoz kafe, koža i rude kalaja. Lociran je na sjeveroistočnoj obali jezera Tanganjika.

Gradski centar je kolonijalni grad sa velikom pijacom, glavnim stadionom, velikom džamijom i katedralom dijaceze Bujumbura. Muzeji u gradu uključuju Muzej života Burundija i Geološki muzej Burundija. Ostale bliže atrakcije su Rusizi nacionalni park, Spomenik Livingstone-Stanley, predsjedničku palatu, kao i izvor najjužnije pritoke rijeke Nil, za šta lokalno stanovništvo kaže da je izvor Nila.

Trajekt plovi od Bujumbure do Kigome u Tanzaniji, dok se u gradu također nalazi i međunarodni aerodrom i Univerzitet Burundija. Sjedište Univerziteta Hope Africa je u Bujumburi.

  • Površina gradskog područja je: 86,54 km2 (33.4 sq mi)
  • Nadmorska visina: 774 m (2 539 ft)
  • Broj stanovnika (1990)

Ukupno 235 440
Gustoća 2720,6/km2 (7046,3/mi2)