Erevan

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Erevan
Երեւան.JPG
Erevan
Grb Položaj
Grb općine Erevan Položaj naselja Erevan
Osnovne informacije
Država: Ermenija Ermenija
Stanovništvo: 1.107.800 popis (2007)
Površina: 227 km2
Gustoća: 4.880 stanovnika na km2
Administracija
Vrsta naselja: grad
Gradonačelnik: Yervand Zakharyan
Web stranica:

Erevan (armenski: Երեւան or Երևան; poznat i pod starim imenima: Erivan i Erebuni) je glavni i najveći grad Ermenije sa 1 278 800 stanovnika, te jedna od 11 provincija. Jedan je od najstarijih gradova na svijetu, a smatra se da je osnovan prije 2780 godina. Leži na rijeci Hrazdan.

Historija[uredi | uredi izvor]

Arheološki nalazi svjedoče da je urartijanska vojna tvrđava zvana Erebuni (Էրեբունի) ustanovljena 782. p. n. e. po naređenju kralja Argistisa I na mjestu današnjeg Erevana, da bi služila kao stražarska utvrda protiv barbarskih napada sa sjevernog Kavkazа, te zbog toga važi kao jedan od najstarijih gradova na svijetu. Od tada je mjesto bilo od strateškog značaja kao raskršće karavanskih puteva između Evrope i Indije. Naziv Erevan dobio je još u 7. vijeku n. e., kada je bio glavni grad Ermenije pod perzijskom vlašću.

Zbog svojeg strateškog značaja Erevan je vijekovima bio stalan uzrok sukoba i mijenjao je gospodare, Perzijance i Osmanlije. Godine 1827. zauzela ga je Rusija a službeno ga je otcijepila od Perzijanaca 1828. Poslije Oktobarske revolucije 1917. Erevan je tri godine bio glavni grad nezavisne Ermenije, a 1920. postao je prijestolnica novoosnovane Ermenske Sovjetske Socijalističke Republike, jedne od 15 republika Sovjetskog Saveza. S raspadom Sovjetskog Saveza, Erevan je postao glavni grad nezavisne Republike Ermenije 1991.

Kultura[uredi | uredi izvor]

Hraparak

Erevan je vodeći industrijski, kulturni i naučni centar u kavkaskoj regiji. Kao centar Ermenske kulture, Erevan je i sjedište Ermenskog državnog univerziteta (osnovanog 1920.), Ermenske akademije nauka, historijskog muzeja, opere, muzičkog konzervatorijuma i nekoliko tehničkih institucija. Matenadaranski arhivi imaju bogatu kolekciju drevnih ermenskih, starogrčkih, sirijskih, jevrejskih, rimskih i perzijskih zapisa. Erevan ima nekoliko velikih javnih biblioteka, veći broj muzeja i pozorišta, botanički vrt i zoološki vrt. On je također i važan željeznički čvor i veliki trgovački centar poljoprivrednih proizvoda. Industrija u gradu proizvodi predmete od metala, strojeve i alate, električnu opremu, kemikalije, tekstil i prehrambene proizvode.

Dvije najveće turističke atrakcije su ruševine Urartu i rimske tvrđave. Aerodrom u Erevanu zove se Zvartnots. Armenski hotel Meriot nalazi se u centru grada, na Trgu Republike (koji je poznat kao Hraparak).

Razvoj grada[uredi | uredi izvor]

Odnedavna, Ermenijske vlasti su započele ambiciozni proces razvoja u kome se stanovi i zgrade sovjetskog socrealističkog stila ruše i zamjenjuju modernim zgradama. Međutim, ovaj plan obnove grada je na udaru opozicije i nekih stanovnika grada.

Znamenite ličnosti[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: