Erevan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Erevan
Erevan
Erevan
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Ermenija Ermenija
 • Gradonačelnik Taron Margaryan (Republikanska partija Armenije)
Površina
 • Ukupno 227 km2
Nadmorska visina 989.4 m
Stanovništvo (2007)
 • Ukupno 1.107.800
Pozivni broj +374 10
Veb-sajt www.yerevan.am

Erevan (arm.: Երևան, Jerevan, azer. İrəvan[1][2]) najveći je i glavni grad Ermenije od 1918. godine. [3].

Grad je osnovan 782. p.n.e. na rijeci Hrazdanu na zapadu zemlje, na istočnoj strani podnožja planine Ararat. Grad ima vrlo turbulentnu historiju punu raznih bitaka, paleža i potresa. Nakon skoro tri hiljade godina postojanja, ovaj grad postao je glavni grad Ermenije nakon Prvog svjetskog rata i ermenskog genocida. Grad se relativno brzo razvio u 20. stoljeću, kad je od malenog grada s nekoliko hiljada stanovnika narastao u glavno kulturno, umjetničko, industrijsko i političko središte zemlje.

Godine 2007., broj stanovnika Erevana procjenjen je na 1.107.800 stanovnika, dok aglomerizacijsko područje okuplja oko 1.245.700 stanovnika, što je više od 42 % ukupne populacije zemlje.[4]

Historija[uredi | uredi izvor]

Arheološki nalazi svjedoče da je urartijanska vojna tvrđava zvana Erebuni (Էրեբունի) ustanovljena 782. p. n. e. po naređenju kralja Argistisa I na mjestu današnjeg Erevana, da bi služila kao stražarska utvrda protiv barbarskih napada sa sjevernog Kavkazа, te zbog toga važi kao jedan od najstarijih gradova na svijetu. Od tada je mjesto bilo od strateškog značaja kao raskršće karavanskih puteva između Evrope i Indije. Naziv Erevan dobio je još u 7. vijeku, kada je bio glavni grad Ermenije pod perzijskom vlašću.

Zbog svojeg strateškog značaja Erevan je vijekovima bio stalan uzrok sukoba i mijenjao je gospodare, Perzijance i Osmanlije. Godine 1827. zauzela ga je Rusija a službeno ga je otcijepila od Perzijanaca 1828. Poslije Oktobarske revolucije 1917. Erevan je tri godine bio glavni grad nezavisne Ermenije, a 1920. postao je prijestolnica novoosnovane Ermenske Sovjetske Socijalističke Republike, jedne od 15 republika Sovjetskog Saveza. S raspadom Sovjetskog Saveza, Erevan je postao glavni grad nezavisne Republike Ermenije 1991.

Kultura[uredi | uredi izvor]

Hraparak

Erevan je vodeći industrijski, kulturni i naučni centar u kavkaskoj regiji. Kao centar Ermenske kulture, Erevan je i sjedište Ermenskog državnog univerziteta (osnovanog 1920.), Ermenske akademije nauka, historijskog muzeja, opere, muzičkog konzervatorija i nekoliko tehničkih institucija. Matenadaranski arhivi imaju bogatu kolekciju drevnih ermenskih, starogrčkih, sirijskih, jevrejskih, rimskih i perzijskih zapisa. Erevan ima nekoliko velikih javnih biblioteka, veći broj muzeja i pozorišta, botanički vrt i zoološki vrt. On je također i važan željeznički čvor i veliki trgovački centar poljoprivrednih proizvoda. Industrija u gradu proizvodi predmete od metala, strojeve i alate, električnu opremu, hemikalije, tekstil i prehrambene proizvode.

Dvije najveće turističke atrakcije su ruševine Urartu i rimske tvrđave. Aerodrom u Erevanu zove se Zvartnots. Ermenski hotel Meriot nalazi se u centru grada, na Trgu Republike (koji je poznat kao Hraparak).

Razvoj grada[uredi | uredi izvor]

Odnedavna, Ermenijske vlasti su započele ambiciozni proces razvoja u kome se stanovi i zgrade sovjetskog socijalističkog stila ruše i zamjenjuju modernim zgradama. Međutim, ovaj plan obnove grada je na udaru opozicije i nekih stanovnika grada.

Znamenite ličnosti[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "İrəvan şəhəri (Iravan city)". www.iravan.info. Pristupljeno 5. 9. 2014.. 
  2. ^ "Irevan- Ancient Azerbaijan land". www.virtualkarabakh.az. Pristupljeno 5. 9. 2014.. 
  3. ^ Gérard Dédéyan (dir.), Histoire du peuple arménien, Privat, Toulouse, 2007 ISBN 978-2-7089-6874-5, str. 567.
  4. ^ (en) ArmStat, Marzes of the Republic of Armenia in figures, 2008, "« Yerevan - RA Capital »". 2008. .