Idi na sadržaj

Vajots Dzor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vajots Dzor (Վայոց Ձոր)
pokrajina
Simbol
Država  Armenija
Graniči sa Nahičevan
Kalbajarski rejon
Geharkunik
Ararat
Sjunik
Glavni grad Jehegnadžor
Površina 2,308 km2
Stanovništvo 52,324[1] (2011.)
Vremenska zona AMT UTC+4
Poštanski broj 3601–3810
ISO 3166 AM.VD
Veb-sajt: vdzor.mtad.am/

Vajots Dzor (armenski: Վայոց Ձոր) je pokrajina u Armeniji. Nalazi se u jugoistočnom dijelu države i graniči sa azerbejdžanskom Autonomnom Republikom Nahičevan na zapadu i Kalbajarskim rejonom na istoku (de jure administrativnim dijelom Azerbejdžana a de facto dijelom nepriznate države Nagorni Karabah). Zauzima površinu od 2.308 km2 što predstavlja oko 7,8% od ukupne površine i 7. je površini u državi. Prema podacima iz 2011. godine u pokrajini je živjelo 52.324 stanovnika ili 1,7% od ukupnog stanovništva Armenije i pokrajina je sa najmanjim brojem stanovnika. Također je najslabije naseljena administrativna jedinica prvog nivoa u državi, sa prosječnih 23 stanovnika po km2.

U pokrajini se nalazi mnogo antičkih znamenitosti i turističkih atrakcija Armenije, uključujući kompleks pećina Areni-1 i vinarije Areni-1 iz perioda bakarnog doba, manastir Tanahat iz 8. vijeka, tvrđavu Smbataberd iz 10. i manastir Noravank iz 13. vijeka.

Glavni i najveći grad je Jehegnadžor.

Etimologija

[uredi | uredi izvor]

U doslovnom prijevoda sa armenskog na bosanski naziv pokrajine bi značio dolina tuge. Pokrajina je nazvana prema historijskom kantonu Vayots Dzora koji se nalazio u sastavu pokrajine Sjunik, devete pokrajine drevne Armenije.

Geografija

[uredi | uredi izvor]
Planinski lanac Vajk

Smještena u jugoistočnom dijelu današnje Armenije Pokrajina Vajots Dzor je najrjeđe naseljena pokrajine ove države. Graniči sa azerbejdžanskim Nahičevanom na zapadu i Kalbajarskim rejonom na istoku a unutar državnih granica graniči sa pokrajinama: Geharkunik na sjeveru, Ararat na sjeverozapad i Sjunikom na jugoistoku.

Područje pokrajine je uglavnom planinsko a može se podjeliti na tri planinska lanca: Vardenis na sjeveru, Arpa u centralnom dijelu i Vajk na jugu pokrajine. Sa visinom od 3.522 metara nadmorske visine, vulkan Vardenis koji se nalazi na sjeveru je najviša tačka u pokrajini dok se najniža tačka nalazi u dolini rijeke Areni i iznosi 850 metara. S obzirom na planinski reljef, Pokrajina obiluje rijekama i planinskim izvorima a najznačajnija rijeka je Arpa. Izvire na sjeverozapadnim brdima platoa Sjunik, na nadmorskoj visini od 3.260 metara a kroz pokrajinu protiče dužinom od 92 km. Ulijeva se u rijeku Araks a njene mnogobrojne pritoke formiraju vodopade od kojih je najpoznatiji vodopad Jermuk.

Demografija

[uredi | uredi izvor]

Prema rezultatima popisa iz 2011. godine, u Pokrajini Vajots Dzor živjelo je 52.324 stanovnika što predstavlja oko 1,7% armenskog stanovništva. Urbanog stanovništa je 18.449 (35,26%) dok je ruralnog 33.875 (64,74%). U Pokrajini se nalaze 3 urbane i 41 ruralna lokalna zajednica. Najveća urbana zajednica je Jehegnadžor, glavni grad pokrajine, sa 7.944 stanovnika. Ostali urbani centri su: Vajk i Jermuk, sa 5.877 odnosno 4.628 stanovnika, respektivno.

Najveće ruralno mjesto u pokrajini je Mališka sa 4.460 stanovnika.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Stanovništvo Armenije Pristupljeno 15.10.2018.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]