Kotajk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kotajk (Կոտայք)
pokrajina
Simbol
Država  Armenija
Graniči sa Lori
Tavuš
Geharkunik
Aragacotn
Ararat
Erevan
Glavni grad Kapan
Površina 2,086 km2
Stanovništvo 254,397[1] (2011.)
Vremenska zona AMT UTC+4
Poštanski broj 2201–2506
ISO 3166 AM.KT
Veb-sajt: kotayk.mtad.am/

Kotajk (armenski: Կոտայք) je pokrajina u Armeniji. Nalazi se u centralnom dijelu države i jedina je pokrajina Armenije koja ne graniči s nekom od susjednih država. Zauzima površinu od 2.086 km2 što predstavlja oko 7% od ukupne površine i 9. je po tome u državi. Prema podacima iz 2011. godine u pokrajini je živjelo 254.397 stanovnika (8,4%% od ukupnog stanovništva) i četvrta je najmnogoljudnija pokrajina. U pokrajini se nalaze mnogi antički lokaliteti i turističke atrakcije kao što je Hram u Garni iz 1. vijeka kao i srednjovjekovni manastiri i Tvrđava Bjni. U kotajku se također nalaze i popularna zimska odmarališta.

Glavni grad je Hrazdan dok je najveći grad Abovjan.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Pokrajina je nazvana po kantonu Kotajk iz perioda antičke Armenije a koji se nalazio u sastavu historijske pokrajine Ararat. Kao armensku regiju prvi put je spominje Ptolomej i to pod nazivom Kotakene. Prema mišljenju armenskog historičara Movsesa Khorenatsija, naziv Kotajk je izveden iz naziva obližnjeg antičkog naselja koje se zvalo Kutis.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Pogled na planinu Hatis

Pokrajina graniči sa pokrajinom Lori na sjeveru, Tavuš na sjeveroistoku, Geharkunik na istoku, Aragacotn na zapadu, pokrajinom Ararat i glavnim gradom Erevanom na jugu. Zauzima sjeveroistočn dio Araratske ravnice. Kotajkska ravnica se nalazi između rijeka Aras i Hrazdan, na prosječnoj nadmorskoj visini između 1.200 i 1.500 metara.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Stanovništvo Armenije Pristupljeno 5.10.2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]