Aragacotn

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lokacija provincije Aragacotn na karti Armenije

Aragacotn (armenski Արագածոտն) jest pokrajina u Armeniji. U njoj živi 132.925 stanovnika (2011). Glavni grad provincije jest Aštarak. Naziv Aragacotn na armenskom jeziku znači podnožje Aragaca.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Gorje Arteni(2047 m)
Vodopad Gegarot u blizini sela Aragac

Aragacotn zauzima sjeverozapadni dio Armenije i ima površinu od 2756 km² (9,3% ukupne površine Armenije). Graniči s pokrajinom Širak na sjeveru, Lori na sjeveroistoku, Kotajk na istoku, Armavir na jugu i gradom Erevanom na jugozapadu. Rijeka Ahurjan na zapadu razdvaja Aragacotn od turske provincije Kars.

Historijski, sadašnja teritorija ove pokrajine većinom zauzima dijelove kantona Aragacotn, Nig i Širak, koji su bili u sastavu drevne armenske provincije Ajrarat. Sjevernim dijelom pokrajine dominira planina Aragac, koja je najviši vrh Aragacotna i cijele Armenije (4090 m). Na sjeveroistoku i istoku Aragac se približava planinama Pambak i Cagkunjac. Gorje Arteni dominira sjeveroistočnim i centralnim istočnim dijelovima. Mala dolina Ahurjana zauzima zapadni rub Aragacotna. Na jugu i jugozapadu Aragacotn zauzima sjeverozapadne dijelove Araratske ravnice.

Nadmorska visina Aragacotna kreće se u rasponu od 950 do 4090 m.

Osim Ahurjana, glavni vodni resursi u ovoj pokrajini jesu rijeke Kasag, Gegarot i Amberd. Od planinskih jezera u Aragacotnu se nalaze Kari, Lesing, Amberd, Tagavor i Kuragbjur. Između 1962. i 1967. na Kasagu je izgrađena brana Aparan.

Klima Aragacotna vrlo je raznolika usljed velike visinske razlike između pojedinih dijelova pokrajine. Godišnja količina padavina varira između 400 mm u nižim područjima i 1000 mm u planinskim.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]