Ararat (pokrajina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ararat (Արարատ)
pokrajina
Država  Armenija
Graniči sa Armavir
Kotajk
Geharkunik
Vajots Dzor
Erevan
Glavni grad Artašat
Površina 2,090 km2
Stanovništvo 260,367[1] (2011.)
Vremenska zona AMT UTC+4
ISO 3166 AM.AR
Veb-sajt: ararat.mtad.am/

Ararat (armenski: Արարատ) je pokrajina u Armeniji. Nazvana je prema planini Ararat. Na jugozapadu graniči sa Turskom a na jugu sa azerbejdžanskom autonomnom republikom Nahičevan. Pokrajina okružuje azerbejdžansku eksklavu Karki, koju Armenija kontroliše od njene okupacije maja 1992. godine tokom rata za Nagorni Karabah. Unutar Armenije, Ararat graniči sa pokrajinama Armavir na sjeverozapadu, Kotajk na sjeveru, Geharkunik na istoku, Vajots Dzor na jugoistoka dok se glavni grad države Erevan nalazi na sjeveru.

Glavni i najveći grad pokrajine je Artašat.

Tokom historije dvije prijestonice Armenije su se nalazile na teritoriji današnje pokrajine Ararat, Artaksat i Dvin. Također tu se nalazi i manastir Hor Virap, značajan kao mjesto boravka Grgura Prosvjetitelj i najbliža tačka do planine Ararat unutar granica Armenije.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Planina Jerah u centralnom dijelu pokrajine

Pokrajina zauzima površinu od 2.090 km2 što predstavlja 7% od ukupne površine Armenije. Nalazi se u centralnom dijelu države. Veći dio teritorija današnje pokrajine nalazio se u sastavu historijske regije Ararat tokom antičkog perioda.

Najviša tačka pokrajine Spitakasar nalazi se na planini Gegham i visine je 3560 m nadmorske visine. Najniža tačka se nalazi u dolini rijeke Araks sa visinom od 801 metra. Rijeke Araks, Hrazdan, Azat i Vedi četiri su najveće rijeke koje protiču pokrajinom.

Državni rezervat Khosrov koji se nalazi na sjeveroistoku pokrajine i bio je stanište ugrožene vrste Perzijskog leoparda. Između oktobra 2000. i jula 2002. godine pronađeni su tragovi više od 10 jedinki ove vrste na površini od 780 km2.[2]

Demografija[uredi | uredi izvor]

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine u pokrajini je živjelo 260.367 stanovnika što predstavlja 8,6% od ukupnog stanovništva Armenije. U pokrajini se nalazi četiri urbane i 93 ruralne lokalne zajednice. Najbrojnija jedinica lokalne uprave je centar pokrajine Artašat sa 22.269 stanovnika. Ostali urbani centri su Ararat, Masis i Vedi.

Sa populacijom od 8.376 stanovnika, naselje Ajntap je najveća ruralna lokalna zajednica u pokrajini.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Stanovništvo Armenije Pristupljeno 1.10.2018.
  2. ^ Khorozyan, I., Malkhasyan, A. (2002). Ecology of the leopard (Panthera pardus) in Khosrov Reserve, Armenia: implications for conservation. Scientific Reports of the Zoological Society “La Torbiera” 6: 1–41.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]