Flota

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Multinacionalna flota brodova iz Francuske, SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Holandije i Italije tokom Operacija Enduring Freedomoperacije Enduring Freedom

Flota ili pomorska flota je formacija velikog broja ratnih brodova u okviru neke operacije ili mornarice. Pošto mnoge države imaju male mornarice sastavljene od samo jedne flote, naziv flota se često koristi i kao sinonim za mornaricu. Ekvivalent floti na kopnu je armija.

Flotom obično komanduje admiral, ali nije neuobičajeno da flotom komanduje viceadmiral ili kontraadmiral. Imena flotama se daju po moru ili oceanu u kojem je flota stacionirana, sa iznimkom mornarice Sjedinjenih Američkih Država koja koristi brojeve.

Moderne flote[uredi | uredi izvor]

Danas su flote uglavnom samo administrativne jedinice, dok se za pojedine operacije upotrebljavaju operativne grupe. Moderne flote se dijele na okeanske, riječne i priobalne.