Admiral

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Admiral je u većini mornarica najviši ili drugi čin u komandnom lancu iza Admirala flote (u mornaricama Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske npr.). Ekvivalent činu admirala je čin generala.

Historija[uredi | uredi izvor]

Riječ admiral vuče porijeklo iz arapskog jezika, tačnije od riječi Amīr-al-bahr (امير البحر ) što znači zapovjednik mora. Tokom krstaških ratova riječ je došla do evropljana, a Sicilijanci i Đenovljani spajaju prve dvije riječi i upotrebljavaju je kao Amiral. Kroz upotrebu u zemljama evrope riječi je dodano i slovo "d", tako da u engleskom jeziku već u 14. vijeku srećemo riječ "admyrall", a u 16. "admiral". Danas se riječ admiral koristi gotovo isključivo kao najviši ili jedan od najviših činova u mornaricama širom svijeta. Iz čina admirala su izvedeni i ostali niži ili viši admiralski činovi u mornarici:

Poznati admirali u historiji[uredi | uredi izvor]

Oznake Admirala u mornarici SAD i Njemačke

Admirali iz BiH[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 27. 9. 2007. Pristupljeno 23. 7. 2007. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)