Predsjednik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Predsjednik je titula koja označava vođu organizacije, kompanije, univerziteta ili države. Etimološki riječ predsjednik znači "onaj koji predsjedava" i stoji kao lider (od latinskog prae - prije i sedete - sjediti. Također i kao Praeses). U prošlosti riječ se koristila da opiše predsjedavajućeg ceremonije ili sastanka (direktor ili moderator) ali danas se najčepće koristi za označavanje službenika sa izvršnom vlasti.

Pored ostalih značenja riječ predsjednik je danas načešće titula u kontekstu predsjednika države ili republike bilo da je direktno izabran, odabran od strane vlade ili na neki drugi način izglasan.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Vote stub.svg Nedovršeni članak Predsjednik koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.