Honolulu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Honolulu

Honolulu je glavni grad američke savezne države Havaji. Na havajskom jeziku honolulu znači "zaklonjeni zaliv". Nalazi se na jugoistočnoj obali ostrva Oahu. Grad i kanton su rasprostranjeni po cijelom ostrvu Oahu. Odatle se upravlja kao jednim entitetom, a grad je dom za oko 80 % stanovništva države. Grad i kanton Honolulu je jedini udruženi grad na Havajima, kao i sve druge lokalne vlasti entiteta se upravlja na nivou kantona.

Hstorija Honolulua uključuje naselje iz 12. vijeka n.e., zatim slijedi pripajanje kao protektorat SAD-u 1900., a napad na Pearl Harbor od strane Imperijalnih japanskih snaga 1941. godine. Rezultat napada je ulazak Amerike u Drugi svjetski rat i poraz nacističke Njemačke i Imperijalnog Japana.

Honolulu je na raskršću trans-tihookeanskih transportnih i vazdušnih ruta i žarište unutrašnjih ostrvskih usluga. To je komercijalni i industrijski centar havajskih ostrva. Waikiki Beach u blizini Honolulua privlači milione turista posjetilaca godišnje. Aloha Stadium ,Pearl Harbor i USS Arizona Memorialni centar, i Hickam vojni aerodrom (Hickam Air Force Base) su u blizini. [1]

Reference[uredi | uredi izvor]P parthenon.svg Nedovršeni članak Honolulu koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.