Hartford (Connecticut)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hartford
Grad
Hartford CT.JPG
Država  Sjedinjene Američke Države
Država SAD Connecticut

Hartford je glavni grad američke države Connecticut. Smješten je u Okrugu Hartford na obalama rijeke Connecticut, sjeverno od sjedišta države. Prema popisu iz 2000. je imao 121.578 stanovnika, ali procjena od 1.7. 2005. godine mu daje njih 124.397. To je treći po veličini grad u državi, iza Bridgeporta i New Havena. Širi Hartford je također najveće metro područje u Connecticutu i 44. u SAD (prema procjenama iz 2004. godine) sa oko 1,184,241 stanovnika.

Grad je stekao nadimak "svjetska prijestonica osiguranja" s obzirom na to da u njemu sjedište imaju mnoge svjetske osiguravajuće kuće, a osiguranje predstavlja jednu od glavnih privrednih grana regije. Regija ima relativno mali broj stanovnika između 18 i 25 godina, iako sam Hartford ima dosta mlađeg stanovništva.

Oblast West End u Hartfordu je dom Elizabeth Parka, jednog od najvećih i najstarijih gradskih vrstova u SAD. U njemu se također nalaze poznati parkovi pod nazivima: Bushnell, Colt, Goodwin, Rocky Ridge, Keney, Pope i Riverside.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]