Montpelier (Vermont)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Montpelier
Grad
Država {{SAD}}
Savezna država SAD Vermont
Vermont State House u Montpelieru je sjedište vlade savezne države Vermont

Montpelier je glavni grad američke savezne države Vermont i sjedište okruga Washington. Prema popisu iz 2000. godine imao je 8.035 stanovnika, što ga čini najmanjim glavnim gradom jedne američke savezne države, a zajedno sa gradićem Barreom čini malo područje tržišta rada u središnjem dijelu Vermonta.

Montpelier je nastao u osamdesetim godinama 18. vijeka, a danas je poznat po svom živahnom gradskom središtu pokretanom aktivnostima vlade savezne države Vermont. Sjedište vlade nalazi se u zgradi sa karakterističnom pozlaćenom kupolom izgrađenoj u 19. vijeku u zapadnom dijelu gradskog središta, uzduž čijeg južnog kraja teče rijeka Winooski. Grad je uz to poznat i kao jedini glavni grad neke američke savezne države u kojem se ne nalazi McDonald'sov restoran, a dom je i jedinog preostalog proizvođača kvačica u SAD-u. Jedna od glavnih aktivnosti je i obrada granitnog kamena, a u 19. vijeku glavna industrijska aktivnost bila je obrada drvene građe, ali se njena prisutnost značajno smanjila.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]