Idi na sadržaj

Palikir

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Palikir
Grad
Ostrvo Pohnpei, na kojem se nalazi grad Palikir.
Država Savezne Države Mikronezije

Palikir (engleski/ˈpælɪkər/) je glavni grad Saveznih Država Mikronezije,[1] od 1989. godine. i drugo je po veličini naselje na ostvu.

Palikir ima 5.771 stanovnika i nalazi se na ostrvu Pohnpei,[2] najvećem od 607 ostrva i atola, koji sačinjavaju državu. Na istom ostrvu, oko pet kilometara sjeveroistočno, nalazi se mjesto Kolonia,[1] koje je nakon sticanja nezavisnosti postalo privremeni glavni grad. Greškom se Kolonia i sada naziva glavnim gradom Saveznih Država Mikronezije. Kolonia je još uvijek glavni grad Savezne države Pohnpei. Palikir je sjedište kampusa Pohnpei koledža SD Mikronezija.

Geografske koordinate su: 6°55′S (sjever) 158°11′I (istok. Grad je udaljen 4.575 km od Sidney-a i 2.179 km od Port Moresby-ja.

Evropski istraživači su po prvi put stigli na ostrvo u 16. vijeku, ali ima malo dokaza o tome da je Palikir kolonizovan.

1886., Španija je preuzela kontrolu nad Pohnpei i savladala je otpor uspostavi malog naselja, od kojeg je nedaleko, kasnije, nastala Kolonia. Nakon hispano-američkog rata 1898., španci gube uticaj u Pacifiku i kasnije prodaju ostrvo Pohnpei Njemačkoj. Kasnije je vrlo malo starosjedilaca živjelo na ostrvu.

1980. vlada Sjedinjenih Američkih Država učestvuje u davanju pomoći za gradnju glavnog grada. Palikir je sjedište Vlade i Vrhovnog suda, kao i sjedište administracije Pohnpei, koji su jedan od četiri sastavna dijela Federacije Mikronezije. Arhitektura administrativnog kompleksa je nalika na onaj u Kanberi. Zgrade su poravnate u pravcu istok-zapad, u cilju boljeg korištenja dnevnog svjetla.

U gradu se nalaze trgovine, barovi i sjedišta različitih firmi. Na španskoj stranici se nalazi veliki članak o Palikiru.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Palikir | national capital, Micronesia | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 6. 6. 2023.
  2. ^ "Pohnpei | island, Micronesia | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 6. 6. 2023.
  • [1] Mikronezija na National geographic
  • [2] Palikir na Google mapi