Palikir

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Palikir
Grad
Ostrvo Pohnpei, na kojem se nalazi grad Palikir.
Ostrvo Pohnpei, na kojem se nalazi grad Palikir.
Država Savezne Države Mikronezije


Palikir (engleski/ˈpælɪkər/) je glavni grad Saveznih Država Mikronezije, od 1989. godine. i drugo je po veličini naselje na ostvu.

Palikir ima 5.771 stanovnika i nalazi se na ostrvu Pohnpei, najvećem od 607 ostrva i atola, koji sačinjavaju državu. Na istom ostrvu, oko pet kilometara sjeveroistočno, nalazi se mjesto Kolonia, koje je nakon sticanja nezavisnosti postalo privremeni glavni grad. Greškom se Kolonia i sada naziva glavnim gradom Saveznih Država Mikronezije. Kolonia je još uvijek glavni grad Savezne države Pohnpei. Palikir je sjedište kampusa Pohnpei koledža SD Mikronezija.

Geografske koordinate su: 6°55′S (sjever) 158°11′I (istok. Grad je udaljen 4.575 km od Sidney-a i 2.179 km od Port Moresby-ja.

Evropski istraživači su po prvi put stigli na ostrvo u 16. vijeku, ali ima malo dokaza o tome da je Palikir kolonizovan.

1886., Španija je preuzela kontrolu nad Pohnpei i savladala je otpor uspostavi malog naselja, od kojeg je nedaleko, kasnije, nastala Kolonia. Nakon hispano-američkog rata 1898., španci gube uticaj u Pacifiku i kasnije prodaju ostrvo Pohnpei Njemačkoj. Kasnije je vrlo malo starosjedilaca živjelo na ostrvu.

1980. vlada Sjedinjenih Američkih Država učestvuje u davanju pomoći za gradnju glavnog grada. Palikir je sjedište Vlade i Vrhovnog suda, kao i sjedište administracije Pohnpei, koji su jedan od četiri sastavna dijela Federacije Mikronezije. Arhitektura administrativnog kompleksa je nalika na onaj u Kanberi. Zgrade su poravnate u pravcu istok-zapad, u cilju boljeg korištenja dnevnog svjetla.

U gradu se nalaze trgovine, barovi i sjedišta različitih firmi. Na španskoj stranici se nalazi veliki članak o Palikiru.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • [1] Mikronezija na National geographic
  • [2] Palikir na Google mapi