Port Vila

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Port Vila
Grad
Centralna Port Vila
Centralna Port Vila
Flag of Port Vila.png
Zastava
Država  Vanuatu

Port Vila je glavni i najveći grad države Vanuatu. Nalazi se na južnoj obali ostrva Efate, u provinciji Shefa, i ima po popisu iz 1999. godine 29.356 stanovnika. To je u odnosu na popis iz 1989. povećanje za 55%. Port Vila je ekonomski i trgovački centar Vanuatua.

Područje na kojem se nalazi Port Vila je bilo naseljeno narodom Melanezije hiljadama godina. Prvi Evropljani dolaze na ostrvo 1606, vođeni Pedrom Fernándezom de Quirósom i Luisom Váezom de Torresom. U 19. vijeku francuski naseljenici osnivaju naselje Franceville, koje proglašava nezavisnost 1889.

Port Vila je glavna luka i centar trgovine na Vanuatuu. Međunarodni aerodrom Bauerfield International (VLI) je također smješten u gradu.

Privredu čine poljoprivreda i ribarstvo. Turizam također postaje važan, posebno sa posjetiocima iz Australije i Novog Zelanda. Bilježi se preko 50.000 posjetilaca u 1997. Vanuatu je "porezni raj" i "offshore" finansije su važan dio ekonomije države.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]